Valbandon: Nastavlja se život u prašini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što su fažanske opcinske vlasti lani obecale, zadnjih se nekoliko mjeseci u Valbandonu prekopavaju ulice ne bi li se postavile cijevi i šahtovi za oborinsku odvodnju. Zajedno s nekoliko upojnih bunara, ovaj bi sustav ubuduce trebao sprijeciti nastanak lokvi i bujica, a ponekad i pravih poplava koje nastaju prilikom obilnijih padalina.

Iako zadovoljni što se konacno barem taj problem poceo rješavati, nekoliko stanovnika Ulice Dragonja frustrirano je cinjenicom da ni ovom prilikom njihov dugogodišnji problem nece biti riješen. Radi se o 50-ak metara kaldrme kojom se prilazi njihovim kucama i koja je vec više puta bila razlogom njihova obracanja medijima.

- Trideset godina živimo tu u prašini i blatu, trideset godina! Platili smo sve po propisima, od prvog trena kad smo ovdje uopce kupili zemljišta, prvo Opcini Pula pa Opcini Vodnjan, a na kraju i Opcini Fažana, ali asfalt ovdje nikad nismo dobili. I sada, kad su konacno poceli s tim radovima na oborinskoj odvodnji, ponadali smo se, kad nam vec kopaju ispred kuca, da ce konacno to i asfaltirati. Ali, zadnje što smo culi je da Opcina opet planira ovu cestu samo nasuti struganim asfaltom! Pa to je vec stvarno na rubu pameti, objašnjava nam Bruno Peruško, koji je istupio u javnost zajedno s nekoliko svojih susjeda.

Cini se da tih 50 metara kaldrme zbunjuje i same opcinare. Naime, objašnjenje nastale situacije zatražili smo od zamjenika nacelnice Radomira Koraca, koji nam je isprva potvrdio da nemaju gradevinsku dozvolu za asfaltiranje tog dijela ceste, da bi zatim rekao da je njezino asfaltiranje tehnicki neizvedivo.

Na pitanje zašto je ispred samo dviju kuca postavljen nogostup i cemu on služi kad se proteže tek koji metar od ceste do ulaza u ove kuce, odgovor je bio isti: radi se dio po dio, treba biti strpljiv.

No, mještanima koji ondje žive od pocetka 80-ih, koji redovno placaju komunalnu naknadu, boravišne pristojbe za goste i sva ostala davanja, polako dogorijeva fitilj kada vide kako brzo novonastali apartmanski objekti u kojima ljetuju "prijatelji prijatelja" dobivaju sve ono na što oni godinama cekaju. (Piše Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC; snimio Danilo MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter