Valbandon: Gromovi obožavaju Ulicu Pineta

Grom je doslovno razvalio velebno stablo
Grom je doslovno razvalio velebno stablo

Jaka grmljavina i kiša koja je prošli tjedan pogodila Istru, u valbandonskoj Ulici Pineta, točnije I. i II. ogranku, prouzročila je veliku štetu. Od udarca groma popucala su stakla na kućama, stradali su televizori, kompjutori i bijela tehnika, rušila se stabla…

- Za svake grmljavine je tako jer smo na malo višem području i blizu šume Ližnjemoro. U srijedu je oko deset sati udario grom i to je nalikovalo detonaciji. Iskočili su šahtovi, bili smo bez struje, izgorjeli su telefoni, receiveri… Ma, bilo je strašno! Susjed ima 15 tisuća kuna štete.

Kad je grom udario u stablo, u dvorište mi je doletjela zemlja. Ovaj dio privlači gromove i Općina Fažana bi trebala ovdje postaviti neki gromobran jer je ovo neizdrživo, priča nam stanovnik II. ogranka Zlatko Matijašević. Pokazuje nam i ostatak stabla, odnosno polovicu koja je ostala nakon grmljavine oko Božića.

Kaže da su neki mještani otišli to prijaviti u Općinu, ali su dobili odgovor da se radi o višoj sili. S druge strane, načelnica Fažane Ada Damjanac veli da joj je to prvi glas.

- Ako se radi o investiciji manjoj od 60 tisuća kuna, može se napraviti gromobran, ne bježimo od toga, rekla nam je Damjanac.

No, nije to jedini problem koji muči ovaj dio Valbandona. Matijašević nam pokazuje put do kuća koji je neasfaltiran zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa i pun lokvi i rupa. Nemaju ni rasvjetu, normalne priključke za struju, vodu, kanalizaciju. Svu tzv. infrastrukturu "vuku" još iz vremena kad su u naselju prije 30 godina bile samo vikendice. Plaćaju skupu industrijsku vodu.

- Tamo je samo jedan vlasnik puta i kroz mjesec ili dva bismo mogli postići dogovor oko izvlaštenja te početi rješavati infrastrukturu. No, I. ogranak je druga priča jer tu ima četiri suvlasnika puta, koji su tražili 200 eura po metru. Općina toliko ne može platiti jer je po općinskoj odluci maksimalna cijena 50 eura. Prošli tjedan smo u Hrvatskim cestama rezervirali grebani asfalt za nasipavanje putova, među ostalim, to će biti II. ogranak, dio na Vodnjanskoj cesti iznad raskrižja za Peroj…, kaže Damjanac.

Tvrdnju da se više ulaže u Fažanu nego u Valbandon opovrgava riječima da se već dvije godine znatno više ulaže u Valbandon.

- U 2010. riješili smo oborinsku odvodnju u Dragonji, Pineti, Uliki, Lavandi, postavljeni su solarni paneli, uređena je pješačka staza do mora uz ogradu Bi Villagea, plaža, dječje igralište. Kod igrališta su napravljena dva upojna bunara. Ulika i Lavanda dobile su cestu kako spada. U ovoj godini planira se završiti treća faza oborinske odvodnje u Uliki i Lavandi, početi gradnja oborinske odvodnje u Kameliji, Kuntradi i Mimozi, postaviti rasvjetu do plaže, napraviti šetnicu s lijeve strane od županijske ceste prema odmaralištu MUP-a, kaže Damjanac. (napisala i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter