Valbandon: Edukacija o novim drogama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tematska edukacija iz suzbijanja zloporabe droga, na kojoj ce se sudionici upoznati s izazovima koji donose nove droge, njihovom dostupnošcu u Hrvatskoj te ulogom sustava ranog upozoravanja u slucaju pojave novih psihoaktivnih tvari, zapocela je danas u Valbandonu nedaleko od Pule.

Tijekom prošle godine u Europi otkrivena su cak 73 nova spoja koji oponašaju ucinke klasicnih legalnih droga, a samo u prva tri mjeseca ove godine vec devet, receno je na edukaciji na kojoj sudjeluje šezdesetak sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, a organizator skupa je Ured za suzbijanje zloporabe droga Vlade Republike Hrvatske.

- Pojava novih droga je problem koji zaokuplja cijelu Europsku uniju, a problem je u tome što nitko ne zna kakve su posljedice njihova uzimanja te što su one još uvijek legalne, kazao je ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petkovic.

Podsjetio je da je jedan od strateških ciljeva nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga i akcijskog plana suzbijanja zlouporaba droga upravo jacanje nacionalnog sustava ranog upozoravanja u slucaju pojave novih psihoaktivnih tvari.

Govoreci o opasnosti, odnosno ulozi interneta u razvoju tržišta droga, ravnatelj Petkovic istaknuo je da je posljednjih godina primijeceno da je došlo do povecanja internetske trgovine drogama.

- Problem je u tome što funkcije nekoliko programa omogucuju anonimnost kupca i prodavatelja uz posredništvo odredenih korporacija. Tu se zatim pojavljuje problem kontrole pošiljaka jer ta roba mora biti u konacnici isporucena kupcu, naglasio je Petkovic te dodao da ce se slijedom toga u suradnji s poštom pojacati kontrola pošiljaka.

Po njegovim rijecima, situacija vezana uz problematiku droge u Hrvatskoj je stabilna, broj novih ovisnika je prvi put manji, dok je broj kaznenih djela stabilan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter