Valamaru zarada povećana za 36 milijuna kuna

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U prvih šest mjeseci 2015. godine porečka turistička tvrtka Valamar Riviera ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 372 milijuna kuna, što je 16 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prihodi od prodaje rasli 10 posto na 343 milijuna kuna. Zarada (EBITDA) povećana je za 36 milijuna kuna u odnosu na isti period 2014. godine kao rezultat povećanja prihoda i operativne efikasnosti, priopćuju iz ove tvrtke.

Ističu kako rezultati prvog polugodišta pokazuju da je predsezona bila zadovoljavajuća s obzirom na trend povećanja dolazaka i noćenja koji su uz rast prosječnih cijena doprinijeli rastu prihoda. Rezultati reorganizacije i poduzete mjere povećanja operativne efikasnosti vidljivi su u dobrom upravljanju operativnim troškovima (-2,7% ili 8,5 milijuna kuna manje nego prethodne godine) i povećanju EBIDTA marže.

Također, u prvom polugodištu 2015. godine završen je ciklus investicija od 330 milijuna kuna u postojeći portfelj. Tvrde da je najveća ovogodišnja investicija vrijedna 250 milijuna kuna - Valamar Isabella Island Resort - dobro je prihvaćena na tržištu te bilježi planirani rast prihoda i odličan buking u visokoj sezoni.

Ističu i da je u ovoj godini Valamar Riviera uspješno ostvarila i svoju prvu veliku akviziciju na Jadranskoj obali, stekavši kontrolni paket dionica društva Hoteli Baška d.d. čime je potvrdila svoju strategiju budućeg rasta kroz širenje na jadranskoj obali i u regiji. Nakon ove akvizicije, Valamar Riviera postala je najveća turistička kompanija po kapacitetu u Hrvatskoj koja uključuje 24 hotela, devet apartmanskih naselja, dva hostela i 12 kampova u koje dnevno može smjestiti više od 48.000 tisuća gostiju.

Prvo polugodište obilježio je i rast broja noćenja od 5,2 posto, rast prodanih smještajnih jedinica od 6,6 posto i rast prosječne cijene usporedivoj smještajnoj jedinici od 3,6 posto, što je povećalo prihode pansiona za 8,2 posto, odnosno za 20,5 milijun kuna. Najveći utjecaj na rast prihoda pansiona od 13 posto zabilježen je u novo investiranim objektima u segmentu četiri i pet zvjezdica u Dubrovniku i Poreču.

Financijski prihodi Valamar Rivijere u prvih šest mjeseci iznosili su 17 milijuna kuna, dok su financijski rashodi iznosili 41,2 milijuna kuna. Financijski rezultat pod utjecajem je izmijenjene dinamike tromjesečnog iskazivanja nerealiziranih tečajnih razlika, ali i negativnih tečajnih razlika s osnove svođenja kreditnih obveza na tečaj bilance koje bilježe rast od 25,7 milijuna kuna (poglavito zbog aprecijacije tečaja švicarskog franka).

- I u narednom periodu nastavit ćemo ulagati u podizanje kvalitete objekata u našem portfelju, radit ćemo na razvoju turizma doživljaja i destinacija u kojima poslujemo te na daljnjem povećanju operativne efikasnosti. Nakon uspješne realizacije akvizicije Baške na Krku nastavljamo s aktivnim razmatranjem opcija za širenje, partnerstva i akvizicije u Hrvatskoj i regiji. Ažurno rješavanje koncesija na turističkom zemljištu u te usklađenje stope PDV-a za turizam s konkurencijom na Mediteranu dodatno bi ubrzalo ulaganja, rast i razvoj poslovanja, istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter