Valamarova donacija za Bijenale industrijske umjetnosti

Na Bijenalu industrijske umjetnosti u Labinu sudjelovalo je više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta (Danilo
Na Bijenalu industrijske umjetnosti u Labinu sudjelovalo je više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta (Danilo

Valamar je donacijom u vrijednosti od šezdeset tisuća kuna podržao jednu od najznačajnijih umjetničkih manifestacija na području Istre i šire – Bijenale industrijske umjetnosti na kojem je sudjelovalo više od 80 vrhunskih suvremenih umjetnika iz cijelog svijeta, a središnji je događaj bila izložba jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa.

Ova je donacija nastavak suradnje između Valamara i Grada Labina, organizatora ovog značajnog umjetničko-festivalskog projekta u suradnji s udrugom Labin Art Express XXII.

Bijenale je okupilo brojne domaće i međunarodne umjetnike koji su pred brojnom domaćom i stranom publikom svoje radove prikazali kroz izložbe, performanse, koncerte, instalacije, ambijentalne umjetničko-arhitektonske intervencije, inventivne tehnološke performanse i druge zanimljive projekte. Zadatak ovog Bijenala jest predstaviti višeznačnost umjetničko-industrijske veze, kao i sam kontekst povezanosti umjetnosti, znanosti i tehnologije.

Posebnost Bijenala jest što se velikim dijelom održava u prostorima bivšeg rudnika u Labinu. Rekonstrukcijom Gradske knjižnice Labin, integrirane u autentični ambijent rudarskoga nasljeđa i koja je dio zaštićenog kompleksa industrijske kulturne baštine zvane "Pjacal", započeo je proces valorizacije i obnove rudarske baštine.

Suradnja i podrška Valamar Rivijere Bijenalu industrijske umjetnosti, realizirana je u sklopu Valamarovog programa društveno odgovornog poslovanja "Razvijamo kulturu i umjetnost". Cilj ovog programa je kontinuirano podupiranje stvaralaštva domaćih i svjetskih umjetnika te brojnih kulturnih inicijativa i projekata, u što se Bijenale industrijske umjetnosti savršeno uklopilo. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter