Valamar u partnerstvu s državom stipendira čak 200 učenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo turizma u ovoj će školskoj godini sufinancirati 50 posto stipendije za 423 učenika i studenata, stipendista 23 tvrtke i jedne županijske obrtničke komore u zemlji. Riječ je o mladima koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička te zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Prema Programu poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu - Stipendije, koji se provodi od 2008. godine, Ministarstvo dijeli troškove stipendiranja s tvrtkama u turizmu, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama. Ove godine za tu svrhu u proračunu Ministarstva osigurano je 2,2 milijuna kuna.

Jedna komora i 23 tvrtke

Sredstva iz državnog proračuna na ovogodišnjem javnom pozivu dodijeljena su za 12 stipendista Obrtničke komore Varaždinske županije, a od istarskih turističkih kompanija na natječaju za podjelu troškova stipendiranja prošli su porečka Valamar Riviera s najviše stipendista, njih čak 200 za koje će Ministarstvo mjesečno izdvajati 100.000 kuna. Za 11 stipendista Lagune Novigrad osigurava se 6.600 kuna mjesečno iz državnog proračuna, za devet stipendista porečke Plave lagune 4.500 kuna, za osmero iz rovinjske Maistre 4.000 kuna te za dvoje stipendista pulskog Unilinea 1.200 kuna mjesečno.

Javni poziv bio je otvoren do 17. studenog. U odnosu na prošlu godinu, kad je kroz ovaj program sufinancirano 229 učenika i studenata, ovo je povećanje od čak 194 stipendista. U gotovo desetljeće primjene ovog zajedničkog programa, obuhvaćeno je više od 900 stipendista.

Veći interes, više stipendista

- Kvalitetni radnici temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma, jer je u turizmu prvenstveno čovjek ključ uspjeha. Upravo zato, aktivno radimo na povećanju atraktivnosti poslova u turizmu kroz programe stipendiranja čiji je cilj podizanje kvalitete kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, a samim time i rast i razvoj cjelokupnog hrvatskog turizma. Putem njih potičemo obrazovanje studenata i učenika strukovnih zanimanja te ih povezujemo s budućim poslodavcima još za vrijeme školovanja, a posebno nas veseli što je ove godine iskazan još veći interes za stipendije od strane učenika i studenata, ali i velikih turističkih tvrtki, naših partnera u ovom projektu te tako ove godine Ministarstvo sufinancira 194 stipendista više nego lani, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter