Valamar snizio cijene pića i kave

Valamar snizio cijene pića i kave u svojim ugostiteljskim objektima (M. SARDELIN)
Valamar snizio cijene pića i kave u svojim ugostiteljskim objektima (M. SARDELIN)

Iako to nisu napravili ugostitelji, od kojih se najviše očekivalo, cijene svojih proizvoda u ugostiteljskim objektima zbog niže stope PDV-a u ugostiteljstvu počeli su snižavati hotelijeri.

A prva među njima je najveća hrvatska turistička grupacija Valamar kojoj pripada i tvrtka Riviera Adria iz Poreča koja ima svoje objekte u Poreču i Rapcu. Ona je snizila cijene pića i napitaka, što se odnosi na najprodavanije proizvode. Tako će sada kava biti jeftinija od pet do 12 posto, pivo pet posto te voda i sokovi od dva do 10 posto. Time su veliki hotelijeri počeli slijediti one male koji su krajem prošle godine zbog smanjenja PDV-a odlučili na razini svoje nacionalne udruge sniziti cijene domaćih vina i vode.

- Kao rezultat snižavanja cijena u našim hotelima, apartmanskim naseljima i kampovima vidimo našu povećanu konkurentnost te povećanu potrošnju naših gostiju. U posljednjih 11 godina Valamar je uložio milijardu i 700 milijuna kuna u obnovu i podizanje kvalitete svojih smještajnih objekata i usluga pa je ova mjera Vlade za svaku pohvalu, jer nam omogućuje dodatna ulaganja u unapređenje kvalitete.

U pripremi ovogodišnje sezone, primjerice, ulažemo oko 170 milijuna kuna u obnovu dijela smještajnih objekata u Rapcu, Poreču, Krku i Dubrovniku, rekao je Peter Fuchs, predsjednik Uprave tvrtke Valamar hoteli i ljetovališta, koja upravlja portfeljem grupacije Valamar.

Za razliku od Udruge malih obiteljskih hotelijera koja je na nacionalnoj razni dala upute svojim članicama da smanje zbog nižeg PDV-a cijene domaće vode i vina, nacionalna Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske još nije dala naputke svojim članicama, a očekuje se da će to biti krajem mjeseca. Vjerojatno se ne žure s obzirom na činjenicu da će zapravo veliki hoteli veći promet u svojim objektima imati tek za Uskrs i da je zapravo velika većina sad zatvorena.

Mnogi su hotelijeri zato već početkom godine rekli da će tek uoči sezone razmišljati o eventualnim korekcijama cijena. U Arenaturistu još o tome ne razmišljaju jer su im svi objekti zatvoreni, a pratit će i što će se događati s ulaznim cijenama. Laguna Novigrad poručuje da hoće.

U zagrebačkom hotelijeru razmišljaju o snižavanju cijena, ali još konkretne odluke nema, dok su u rapskom Imperijalu sigurni da se cijene neće snižavati. Kako objašnjava predsjednik uprave te tvrtke Vlado Miš, cijene će biti iste kao lani. Smanjenja neće biti jer su, kako veli Miš, cijene već sada niže nego u Istri. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter