Valamar Sanfior otvoren u novom ruhu

Depandansa Valamar Sanfior (D. MEMEDOVIĆ)
Depandansa Valamar Sanfior (D. MEMEDOVIĆ)

Obnovljeni hotel i depandansa Valamar Sanfior tvrtke Riviere Adria, koja posluje u sklopu turističke grupacije Valamar, svečeno su danas otvoreni u Rapcu pred 250 uzvanika. Među njima su bili ministar turizma Darko Lorencin te čelni ljudi iz grupacije Valamar, Riviere Adrie, Grada Labina te strani i domaći partneri ove hotelijerske tvrtke.

Oobnovljeni hotel već je otvoren za goste, a danas je ova investicija od 60 milijuna kuna predstavljena i javnosti.

- Objekt koji je prije bio registriran na dvije zvjezdice ovom je investicijom podignut za još dvije zvjezdice i postao je ogledan primjerak izdizanja kvalitete. U hrvatski će se turizam ove godine uložiti 2,5 milijarde kuna, što je u vremenu današnje ekonomske krize izuzetno značajno, istakao je ministar Lorencin.

Dodao je da je prije svega cilj ovog ministastva implementacija usvojene stretegije razvoja turizma te da je među prvim koracima izrada strateškog marketinškog plana za narednih pet godina, izmjena nacionalnog vizualnog identiteta, zakona o turističkim zajednicam, ali i rješavanje pitanja turističkog zemljišta što posebno muči investitore u turizam.

To je prilikom otvorenja istaknuo i predsjednik uprave Valamar Grupe Franz Lanschuetzer. - Trebalo nam je tri godine da pripremimo ovaj projekt i pola godine da ga realiziramo. Dok je naša uprava napravila sve što je moguće da bi se naš projekt realizirao na vrijeme, suočeni smo bili s mnogo izazova. Nije da naš menadžment nije bio dorastao zadatku, da su naši arhitekti imali previše sulude ideja, niti se radilo o manjku sredstava budući da smo dobili kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Naše tvrtke se suočavaju s mnogo rizika, posebno kada je u pitanju zemljište i pomorsko dobro, kazao je Lanschuetzer.

Kako je istaknuo predsjednik uprave tvrtke Valamar hoteli i ljetovališta Peter Fuchs ove je godine uloženo 170 milijuna kuna, a u zadnjih 11 godina čak 1,7 milijardi kuna.

Čelni čovjek Riviere Adrie Edi Černjul ocijenio je da ovom investicijom nije samo Valamar dobio objekt više kvalitete, nego i cijeli Rabac. (B. BAN)

Lorencin u lovu na tartufe

Lov na tartufe, inovativni turistički proizvod buzetskog područja, predstavila je tartufarska obitelj Karlić ministru turizma Darku Lorencinu koji je na njihovo imanje u mjestu Paladini nedaleko jezera Butoniga, danas stigao u pratnji predsjednika i direktorice Turističke zajednice Buzeta; Valtera Flega i Nade Prodan Mraković.

No, loše vrijeme spriječilo je supružnike Radmilu i Gorana Karlića da ministru demonstriraju program pokaznog traženja tartufa. Ali, zato su mu rekli da je riječ o vrlo atraktivnom programu zbog kojeg u Paladine dolaze turisti iz cijelog svijeta, a u reportažama inozemnih novinara i u svim značajnim stranim turističkim vodičima koji spominju Istru, upravo se lov na tartufe, izdvaja kao najveća istarska turistička atrakcija.

- Ministarstvo turizma ima više doticaja s konkretnim programima preko programa inovativnosti i preko kreditnih linija zajedno sa HBOR- om u sferi malog i srednjeg poduzetništva, rekao je Lorencin. Najavio je da će ministarstvo pomoći projektu razvoja destinacijske menadžment kompanije koja će se baviti samo biciklizmom.

Ministru su prezentirana dva projekta; Kuća tartufa koja se planira kandidirati za fondove EU-a i biciklistička staza Buzet - Antenal koja bi spajala Buzet i more, uz rijeku Mirnu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter