Valamar Riviera prva podigla plaće za iduću godinu

Zaposlenici Valamar Riviere dobit će božićnicu od 1.300 kuna (M. MIJOŠEK)
Zaposlenici Valamar Riviere dobit će božićnicu od 1.300 kuna (M. MIJOŠEK)

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije jučer je s upravom porečke turističke tvrtke Valamar Riviera potpisao dodatak Kolektivnom ugovoru kojim se plaće radnika od početka studenog ove godine povećavaju za 1,5 posto, a od 1. lipnja iduće godine za dodatnih 1,5 posto. Najniža osnovna plaća, za koeficijent 1 koja se množi pripadajućim koeficijentom, iznosit će 3.471,85 kuna.

- Iako je postotak povećanja plaće naizgled mali, u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije izražavamo zadovoljstvo postignutim dogovorom. Prije svega jer su zaokruženi pregovori za materijalna prava u 2014. godini, ali i dogovorena plaća za 2015. godinu, čime je Valamar Riviera postala prva kompanija u turističkoj djelatnosti koja je dogovorila povećanje plaća i za narednu godinu. Osim povećanja plaće, socijalni partneri su dogovorili i druga materijalna prava za 2014. godinu, a to je božićnica u iznosu od 1.300 kuna koju će dobiti svi zaposleni 1. prosinca ove godine, uključujući i preko 1.000 sezonskih radnika, kaže Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam pri SIKD-u.

Dogovorena je i isplata dara u naravi u visini neoporezivog iznosa od 400 kuna, a radnicima koji ostvaruju pravo na poklon djetetu do 15. godine. Isplatit će se i 600 kuna po djetetu. U listopadu je, u skladu s Kolektivnim ugovorom, radnicima isplaćen i regres za godišnji odmor u visini 52 kune po danu godišnjeg odmora, a s plaćom za mjesec srpanj i jednokratni dodatak na plaći u iznosu od 300 kuna.

- U situaciji kada se, u širem, ali i bližem okruženju, sindikalne aktivnosti svode na borbu za isplatu neisplaćenih plaća, očuvanje radnih mjesta ili zadržavanje postojećih materijalnih prava, ovakvi dogovori pružaju optimizam u bolju budućnost. Iako često u SIKD-u naglašavamo da se od turizma ne može živjeti 12 mjeseci, ipak je to jedina gospodarska djelatnost koja ostvaruje dobre poslovne rezultate, koja zapošljava veliki broj radnika, koja puni državni proračun i u kojoj se plaće radnika povećavaju iz godine u godinu. Valamar Riviera kao najveća turistička kompanija u Hrvatskoj koja prolazi proces restrukturiranja pokazala je da, osim u veličini, može biti i prva po socijalnom dijalogu, tvrdi Cvitić. U SIKD-u očekuju da ćemo i s novom Upravom, kao što su i s dosadašnjom, nastaviti dobar socijalni dijalog u cilju unapređenja položaja radnika. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter