Valamar očekuje rast operativne dobiti od 130 milijuna kuna

Ove sezone dobro je poslovao novi resort na otoku Sveti Nikola (M. MIJOŠEK)
Ove sezone dobro je poslovao novi resort na otoku Sveti Nikola (M. MIJOŠEK)

Porečka turistička tvrtka Valamar Riviera u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je konsolidirane poslovne prihode od 1,223 milijuna kuna, što je rast od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćuju iz te tvrtke. Konsolidirana operativna dobit (EBITDA) u prvih devet mjeseci iznosi 556 milijuna kuna, što je 45 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Tvrde da je snažan rast prihoda u prvih devet mjeseci rezultat povećanja broja noćenja od 15,3 posto te rasta prosječne cijene po usporedivoj smještajnoj jedinici od gotovo 7 posto. Također, rasla je prosječna potrošnja gostiju, kao rezultat kontinuiranih aktivnosti usmjerenih na podizanje kvalitete i razvoj proizvoda kroz ostvarene investicije i razvoj. Ove godine završen je ciklus ulaganja u postojeći portfelj u vrijednosti od 354 milijuna kuna, a najveća ovogodišnja investicija, Valamar Isabella Island Resort ostvarila je ove sezone odlične rezultate. 

U strukturi portfelja najveći rast prihoda pansiona od 20 posto ostvarili su hoteli i apartmani od četiri i pet zvjezdica. Prema izvješću Uprave, objavljenom 27. listopada, Valamar Riviera u 2015. godini očekuje da će ostvariti između 1,270 i 1,290 milijardi kuna poslovnih prihoda, odnosno rast od 15,7 do 17,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Rast prihoda bit će popraćen i snažnim rastom konsolidirane operativne dobiti (EBITDA), koja će na godišnjoj razini doseći između 405 i 415 milijuna kuna, što je povećanje od 121 do 131 milijun kuna, odnosno do 46 posto više nego prošle godine.

- Izuzetno dobro poslovanje u 2015. rezultat je sinergije nekoliko važnih čimbenika; povećanja operativne efikasnosti uslijed reorganizacije i restrukturiranja poslovanja, značajnih ulaganja u portfelj i usluge koja su potaknula snažan rast, akvizicije hotela Baška i općenito vrlo dobre turističke sezone. Dosadašnji rezultati značajno su bolji od prošlogodišnjih i pokazuju da hrvatski turizam pruža sjajnu perspektivu za poduzeća koja ulažu u povećanje konkurentnosti proizvoda i destinacija.

Međutim, i dalje naglašavamo kako najviša stopa PDV-a na Mediteranu i neriješeno pitanje turističkog zemljišta ograničavaju potencijal turističkog sektora za daljnja ulaganja, pa će tako i Valamar Riviera u narednoj godini smanjiti razinu ukupnih ulaganja. Turizam još uvijek nije dovoljno prepoznat kao prilika za hrvatsko gospodarstvo, jer osim postojećih programa financiranja putem HBOR-a ne postoje druge mjere koje bi značajno ubrzale rast i razvoj te tako izjednačile opću konkurentnost s ostalima na Mediteranu, istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter