Valamar, nakon Krka i Raba, želi ulagati i na Hvaru

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

PBZ Croatia osiguranje za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima i Valamar Riviera predali su 15. svibnja zajedničku ponudu za ulaganje i dokapitalizaciju društva Helios Faros u stečaju iz Starog Grada s Hvara. Helios Faros više je desetljeća bio nositelj starigradske turističke ponude, a u stečaju je od veljače prošle godine. Raspolaže kapacitetima kategorije dvije i tri zvjezdice koji obuhvaćaju 1.465 postelja u hotelima Arkada i Lavanda, apartmanima i kampu Jurjevac, iako je gotovo 20 posto kapaciteta u čvrstim objektima već neko vrijeme izvan komercijalne funkcije.

U zajedničkoj ponudi predlaže se plan restrukturiranja uz petogodišnji plan ulaganja od 650 milijuna kuna. Kroz potpunu obnovu i izgradnju dva ljetovališta visoke kategorije kapaciteta oko 700 smještajnih jedinica, portfelj Helios Farosa bio bi repozicioniran prema premium ponudi čime bi i destinacija Stari Grad dobila na atraktivnosti i prepoznatljivosti. Prema ovom planu, Helios Faros bi nakon obnove hotela Arkada i Lavanda zapošljavao oko 500 djelatnika.

Zajednička ponuda predviđa da budući zadatak Valamara bude i upravljanje razvojem i poslovanjem Helios Farosa, u bliskoj suradnji s destinacijom Stari Grad i čitavim otokom Hvarom. Ako stečajni vjerovnici prihvate ponudu, kreće se u izradu detaljnog Stečajnog plana koji bi trebao omogućiti izlazak Helios Farosa iz stečaja i nastavak poslovanja.

PBZ Croatia osiguranje kao jedan od najvećih institucionalnih ulagača u Hrvatskoj i regiji, pod upravljanjem ima tri obvezna mirovinska fonda s ukupnom imovinom od 14,1 milijarde kuna. Fondovi su posljednjih godina sudjelovali u raznim uspješnim dokapitalizacijama i restrukturiranjima trgovačkih društava kao što su Končar - Elektroindustrija, Hrvatska poštanska banka, HTP Korčula, Granolio, Podravka, Đuro Đaković Grupa, Luka Rijeka i brojna druga. Valamar Riviera iz Poreča, vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj, u 30 hotela i ljetovališta te 15 kamping ljetovališta u Istri, na Krku i Rabu te u Dubrovniku, može smjestiti oko 56.000 gostiju dnevno, što čini oko 12 posto kategoriziranog smještaja u zemlji. S više od tri milijarde kuna ulaganja svrstava se među najveće investitore u hrvatskom turizmu. U posljednje dvije godine povećali su svoj portfelj za 25 posto, uspješnim akvizicijama Hotela Baška i rapskog Imperiala. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter