Valamar lani prihodovao više od milijardu kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konsolidirani prihodi tvrtke Valamar Adria holding u prošloj godini iznose 1,05 milijardi kuna, što je porast od 132,7 milijuna kuna ili 14 posto u odnosu na 2011. godinu, objavila je ova turistička tvrtka. Konsolidirana neto dobit iznosi 63,6 milijuna kuna, a operativna dobit 47 milijuna kuna. Prihodi od prodaje veći su za 96,6 milijuna kuna ili 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 979,8 milijuna kuna.

Ovi rezultati uključuju rezultate tvrtke kćeri Riviera Adria iz Poreča u kojoj je Valamar Adria holding 31. prosinca 2012. godine držao 71,89 posto temeljnog kapitala. Inače, Riviera Adria, zajedno s tvrtkom kćeri Dubrovnik-Babin kuk, vlasnik je najvećeg turističkog portfelja u Hrvatskoj, a sastoji se od 22 hotela, sedam turističkih naselja i devet kampova u Poreču, Rapcu, Krku i Dubrovniku. U njihovim je turističkim objektima lani ostvareno 4.093.740  noćenja, što je porast od osam posto. U Poreču i Dubrovniku bilježe rast noćenja od devet posto, u Rapcu pet te na Krku dva posto.

Također, ukupan prihod ostvaren po raspoloživoj smještajnoj jedinici značajno je povećan u odnosu na isto razdoblje lani. Tako je u Poreču iznosio 42.299 kuna (+13 posto), u Dubrovniku 98.306 kuna (+13 posto), u Rapcu 59.418 kuna (+6 posto) te na Krku 36.322 kune (+6 posto).

Gledajući ovu tvrtku bez konsolidacije, u 2012. godini ostvareno je 12,2 milijuna kuna prihoda te gubitak u iznosu od 9,7 milijuna kuna. Razlog gubitku je vrijednosno usklađivanje nestrateške financijske imovine i potraživanja, objašnjavaju u Valamaru.

Što se tiče konsolidiranih prihoda tvrtke u prva tri mjeseca ove godine, oni su iznosili 28,3 milijuna kuna, što je porast od 40 posto ili 8,2 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Konsolidirani prihodi prodaje veći su za 6,9 milijuna kuna (+43 posto) te iznose  22,6 milijuna kuna. U ovom je razdoblju ostvareno 64.557 noćenja, što je porast od 97 posto.

- Razlog porastu je bolja popunjenost kapaciteta i prodajne aktivnosti u segmentu sportskih grupa i grupa specijalnih interesa te ranijeg otvaranja objekata uslijed drugačijeg rasporeda blagdana Uskrsa, poručuju iz Valamara.

Bez konsolidacije ova je tvrtka u prva tri mjeseca ostvarila ukupne prihode u iznosu od dva milijuna kuna, odnosno 34 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. Ukupni su prihodi manji zbog smanjenja financijskih prihoda. Naime, društvo je ostvarilo gubitak od 2,6 milijuna kuna, a razlog tome su troškovi oko ponude za preuzimanje društva Riviera Adria. Ova je tvrtka početkom godine objavila ponudu za preuzimanje društva Riviera Adria, a ponuđena cijena iznosila je 13 kuna po dionici. Ponuda za preuzimanje okončana je objavom izvješća o preuzimanju 19. veljače ove godine.

Valamar Adria holding time je stekao 1.708.797 dionica Riviere Adrije, što predstavlja 1,60 posto temeljnog kapitala. Nakon ponude tvrtka je imatelj 77.886.061 dionice što predstavlja 75,37 posto ukupnog broja glasova.

Inače, Valamar ove godine u svoje objekte ulaže čak 170 milijuna kuna od čega 120 milijuna kuna otpada na Rivieru Adriju.

- U nadolazećem razdoblju planiramo nastaviti dosadašnju ulagačku politiku s fokusom na povećanje konkurentnosti naših turističkih proizvoda na strateškim tržištima i općenito kontinuirano podizanje kvalitete naših objekata i usluga. U pripremi su projekti ulaganja za sljedeću investicijsku sezonu koji bi u slučaju realizacije mogli rezultirati investicijama većim od 200 milijuna kuna, zaključuju u ovoj tvrtki. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter