Valamar Jazz: Sofisticirani nastup Ayse Tutuncu

Ayse Tutuncu (J. PREKALJ)
Ayse Tutuncu (J. PREKALJ)

Nastupom pijanistice Ayse Tutuncu, istaknute predstavnice turske glazbene scene, sinoć je u atriju Eufrazijeve bazilike počelo četvrto izdanje Valamar Jazz Festivala koji će se u Poreču odvijati do subote.

- Naša je misija spojiti vrhunski jazz u prekrasnom ambijentu i nadamo se da ispunjavamo sve ono što smo željeli priuštiti i sebi i vama, rekla je na otvorenju umjetnička direktorica festivala Tamara Obrovac. Dodala je da je zadovoljna što na festivalu nastupaju žene koje vode vlastite bendove, a takva je bila upravo protagonistica ove večeri. U jedinstvenom ambijentu atrija bazilike odjeknuli su sofisticirani zvuci turskog trija. Ayse se publici predstavila s novom pratnjom, koju čine čelist Anil Erarslna i saksofonist Meric Demirkol.

Ova glazbenica istražuje razne forme glazbenog izražaja pri čemu surađuje s brojnim turskim glazbenicima raznolikog usmjerenja, te sklada za film i kazalište. Nastupala je i surađivala s raznim postavama vlastitih sastava, s kojima je nastupala na međunarodnim jazz festivalima u Turskoj i u Europi, među kojima su i Istanbul Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Talos Festival, te Ankara Jazz Festival. Sa svojim je triom snimila album Carnivalesque za prestižni EMI/Blue Note label.

Ayse se na koncertu zahvalila na ugodnom gostoprimstvu u Poreču, a publici podarila neke od svojih autorskih skladbi i skladbi istaknutih turskih jazz glazbenika.

Sutra se Valamar Jazz Festival seli na otok Sv. Nikola gdje će na pozornici kraj mora u 20 sati nastupiti Billy Childs All Stars Quartet, jedan od najtraženijih skladatelja, aranžera i pijanista na jazz sceni, dvostruki dobitnika Grammyja, te u 22 sata Trilok Gurtu indijski virtuoz na udaraljkama. (Vedrana HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter