Valamar Jazz: Osebujni Renaud Garcia Fons

Renaud Garcia Fons u atriju Eufrazijeve bazilike (Foto Valamar Jazz Festival)
Renaud Garcia Fons u atriju Eufrazijeve bazilike (Foto Valamar Jazz Festival)

Druge večeri četvrtog izdanja Valamar Jazz Festivala u atriju Eufrazijeve bazilike publici se predstavio francuski kontrabasist Renaud Garcia Fons. Francuz španjolskih korijena, Garcia Fons studirao je na pariškom konzervatoriju, a privatne sate kontrabasa uzimao je kod slavnog Françoisa Rabbatha. Jazz je počeo svirati u sastavu trubača Rogera Guerina, a u svojim dvadesetima odlučio se na samostalnu karijeru tragajući za vlastitim izričajem u kojem kombinira jazz, tradicionalnu i suvremenu glazbu.

Želio je proširiti tehničke mogućnosti instrumenta u svrhu veće slobode improvizacije, pa je vlastitom kontrabasu dodao petu žicu. Kombinirajući taj svoj izum s arco i pizzicato tehnikama, Garcia Fons kreirao je jedinstveni stil kojim je stekao široki krug poštovatelja u svijetu glazbe. Zbog njegovo virtuoznosti neki su ga počeli nazivati "Paganinijem kontrabasa", dok drugi kažu da bi ga bilo puno prikladnije usporediti ga s Astorom Piazzollom, Jimijem Hendrixom ili Pacom de Luciom – umjetnicima koji su samostalnim istraživanjima proširili mogućnosti svojih instrumenata.

U svu virtuoznost ovog glazbenika originalnog i osebujnog stila imala se prilike uvjeriti publika na sinoćnjem koncertu kojem je potporu pružio i Francuski institut u Zagrebu.

Sutra se Valamar Jazz odvija na pozornici kraj mora na otoku Sv. Nikola gdje će u 20 sati nastupiti Marcin Wasilewski Trio te u 22 sata Buster Williams, nezaobilazna figura u suvremenoj povijesti jazza i njegov Something More Quartet. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter