Valamar jazz: Kraj u velikom stilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednje veceri 2. Valamar Jazz Festivala na otoku Sv. Nikole nastupili su Tom Harrell sa svojim kvintetom i Nils Landgren sa šest pratitelja ujedinjenih u najbolju europsku funk grupu Funky Unit.

Da ce se na otoku dogoditi nezaboravna noc za porecku kulturu i zabavu, bilo je jasno od prvog trenutka programa, kad se na bini pojavila ozbiljna i gotovo drvena figura genijalca današnjeg jazza. Sporim, robotskim hodom legendarni trubac i jedan od najkreativnijih jazz insturmentalista zauzeo je mjesto na sredini i omiljenim instrumentima, trubom i krilnicom, poceo širiti magiju.

Uz podršku ocaravajuceg saksofonista Waynea Escofferyja vec prvom pjesmom pokazao je što je najbolji moderni jazz današnjice. Nakon uvoda u izvedbu su se dominantnije ukljucili Danny Grissett na glasoviru, Ugonna Okegwo na kontrabasu, a publika je podržavala glazbenike opetovanim aplauzima od pocetka koncerta.

Bubnjar Johnathan Blake energicno i neuobicajeno glasno za jazz (tako svira zbog toga što Harrell zbog bolesti slabije cuje) držao je visok ritam, do trenutaka kad se u prvi plan ponovno vracao Harrell tihim i dojmljivim dionicama na trubi.

Bio je to zaista najbolji koncert ovogodišnjeg izdanja festivala, koji je sadržavao sve stilove jazza, od modern jazza i bebopa do brazilskog jazza. Na kraju su ljudi dugim pljeskom pozvali Tom Harrel Quintet na bis te dobili još desetak minuta jedinstvenog živog nastupa.

Drugog bisa nije bilo jer je Harrell nakon nešto više od sat i pol svirke bio vidno iscrpljen, a uostalom na rasporedu je bio još završni koncert festivala.



Landgren uspio podici kompletnu publiku na noge

Nakon vanserijskog jazza, sjajnim funkom prisutne je oduševio Niels Landgren sa svojim Funky Unitom, što je bio zakljucni koncert više nego uspješnog drugog izdanja Valamar Jazz Festivala. Bio je to prije tulum nego koncert, veselim ritmovima i snažnom komunikacijom Landgren je prvi put na festivalu uspio podici kompletnu publiku na noge i natjerati je na ples.

- Niste li se ukocili od cjelovecernjeg sjedenja, upitao je Landgren nakon nekoliko uvodnih pjesama, ukljucujuci i noseci hit nagradivanog istoimenog albuma "Funk for life", a nakon nekoliko trenutaka obala otoka bila je sva u pokretima.

- Nastavite, ritam nece stati, porucio je nešto kasnije rasplesanom mnoštvu. Osim autorskih pjesama Funk Unit predstavio je obrade drugih izvodaca, poput Abbe, u funk aranžmanu, te je tulum na Svetom Nikoli potrajao do sat vremena iza ponoci. Nisu izostala niti dva bisa, nakon cega su spušteni zastori ovogodišnjeg izdanja festivala.

Radilo se o tri veceri u kojima je Porec bio pocašcen dolaskom svjetske glazbene elite, koja je svojim izvedbama definitivno ostavila neizbrisiv trag u kulturnom životu našeg kraja.


Podijeli: Facebook Twiter