Valamar jamči minimalnu plaću od 4.000 kuna

Od ove godine isplata božićnice u neoporezivom iznosu od 1.500 kuna neto - Eve De Zan Prusina
Od ove godine isplata božićnice u neoporezivom iznosu od 1.500 kuna neto - Eve De Zan Prusina

U Valamar Rivijeri od 1. lipnja nitko od njihovih stalnih i sezonskih zaposlenika neće zarađivati manje od 4.000 kuna. Toliki je, naime, utvrđen iznos minimalne neto mjesečne plaće u vodećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj. Pravo na minimalnu plaću od 4.000 kuna stječu svi radnici koji su u mjesecu odradili puni fond sati, a ukoliko bude potrebno, onima čiji puni fond sati ne osigurava minimalni neto primitak, Valamar će uplatiti razliku. Na ovaj način, poručuju iz uprave društva, žele dodatno motivirati svoje zaposlenike čija je izvrsnost u pružanju usluge ključna za zadovoljstvo gostiju, a u konačnici i za uspjeh kompanije.

Osnovne plaće, dogovoreno je sa sindikatima, ove godine rast će za ukupno šest posto i stalnim i sezonskim radnicima. Od 1. lipnja planirano je povećanje plaće za 1,5 posto, a od 1. prosinca za još dva posto. Istovremeno se za dodatnih 2,5 posto povećava koeficijent za gotovo 50 ključnih i deficitarnih zanimanja u tvrtki, među kojima su i sobarice, čistačice, kuhari, konobari i drugi.

29 posto iznad prosjeka

Tako će gotovo dvije tisuće Valamarovih zaposlenika na ključnim poslovima, osim povećanja osnovne plaće od 3,5 posto, u prosjeku dobiti i dodatnih osam posto kroz povećanje koeficijenata za njihova zanimanja.

- I posljednjih godina, u suradnji sa socijalnim partnerima i u skladu sa svojom razvojnom strategijom, značajno smo povećavali osnovnu plaću svojih zaposlenika te je prosječna plaća prošle godine bila 29 posto iznad prosjeka turističkog sektora u Hrvatskoj, a šest posto veća od prosječne plaće u zemlji. Također je aktivirano čak 17 različitih programa nagrađivanja koji se podjednako odnose na stalne i sezonske radnike i omogućavaju zaposlenicima vrlo kvalitetna dodatna primanja. Sve ove inicijative pridonijele su tome da je Valamar Riviera jedanaestu godinu za redom nagrađena certifikatom Poslodavac partner, pri čemu smo jedina turistička kompanija među pet najboljih Poslodavaca partnera u Hrvatskoj, poručuju iz Valamara.

Nakon što su proteklog tjedna započeti i okončani kolektivni pregovori u porečkoj Plavoj laguni, jučer su završili i pregovori umaškog Istraturista i Istra D.M.C.-a s predstavnicima Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikata turizma i usluga Hrvatske. Osnovica za obračun plaće u oba društva podignuta je za tri posto, na razinu od 3.820 kuna bruto, što se množi koeficijentom radnog mjesta. Dosadašnja je osnovica iznosila 3.708 kuna, s čime je prethodno usklađena osnovna plaća u Istraturistu koja je iznosila 3.332 kune.

Tri obroka i smještaj

- U procesu objedinjavanja i usklađivanja poslovnih politika oba društva, posebno je bilo važno u najkraćem roku i u najvećoj mjeri uskladiti materijalna prava u obje kompanije. Ovim je pregovorima učinjen značajan iskorak u dodatnom približavanju materijalnih prava radnika u Istraturistu s onima u Plavoj laguni, gdje materijalna prava ostaju među najvišima, ako ne i najviša u sektoru. Pored ostalih korekcija koje su učinjene kod Istraturista, od ove godine Društvo se obvezalo trajno na isplatu božićnice u neoporezivom iznosu od 1.500 kuna neto, dok će se radnicima kojima će u tekućoj godini radni odnos trajati manje od 12 mjeseci, ali najmanje dva mjeseca, božićnica isplatiti u razmjernom dijelu, stoji u odgovoru Eve De Zan Prusina, voditeljice ureda za odnose s javnošću.

Ovim će izmjenama Kolektivnog ugovora radnici Istraturista koji rade u lipnju i srpnju ostvariti pravo na novčanu nagradu od 300 kuna neto. Osim toga, unutar grupacije Plave lagune, za sezonske radnike kojima je osiguran besplatan smještaj, osigurana su i tri obroka, a značajno su unaprijeđeni uvjeti smještaja radnika. "Vjerujemo da će unaprjeđenje materijalnih prava naših radnika značajno pridonijeti i poslovnim rezultatima i stabilnosti društva", poručuju iz uprava Plave lagune i Istraturista. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter