Valamar i AZ fondovi zajedno u kupnju Hotela Makarska

Temperature u 2013. godini (foto: DHMZ)
Temperature u 2013. godini (foto: DHMZ)

Porečka Valamar Riviera, najveća turistička kompanija u Hrvatskoj, i društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima Allianz ZB danas su predali obvezujuću ponudu za kupnju 621.086 dionica Hotela Makarska, čime bi stekli 55,5 posto temeljnog kapitala makarskog hotelijera koji je dosad bio u većinskom državnom vlasništvu. Ponudi dostavljenoj Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) priložili su i plan poslovanja, razvoja i ulaganja Hotela Makarska koji predviđa značajan dugoročni ciklus investicija, javljaju iz Valamara koji u novu akviziciju ponovno ulazi s Allianz ZB-om s kojim su dosad kupili i rapsko društvo Imperial te hvarske hotele Helios Faros.

- Privatizacijom društva Hoteli Makarska, zajednički namjeravamo uložiti značajna sredstva u razvoj destinacije Makarska s ciljem podizanja kvalitete turizma prema gostima više platežne moći i otvaranja novih radnih mjesta. Time nastavljamo uspješan model ulaganja kojim smo 2016. godine zajednički realizirali akviziciju društva Imperial na otoku Rabu. Nakon restrukturiranja i reorganizacije, ove godine Imperial će uložiti 72 milijuna kuna u rekonstrukciju objekata čime je započet novi razvojni ciklus poduzeća, poručuju iz Valamara.

CERP je na javnom natječaju oglasio prodaju dionica nekoliko hotelskih kuća u većinskom vlasništvu države, Hotela Makarska, Hotela Maestral iz Dubrovnika te Jadrana u Crikvenici. Prema dostupnim podacima, tri makarska hotela u spomenutoj tvrtki do konca rujna ove godine imala su 213.166 noćenja i ostvarili dobit od gotovo 19,7 milijuna kuna. U tome bilježe godišnji rast od jedan do jedan i pol posto, dok su prihodi i rashodi rasli za 4,5-5,5 posto.

Iz Valamara napominju da su ove godine ostvarili najveći godišnji investicijski ciklus u hrvatskom turizmu, uloživši 906 milijuna kuna, što je otvorilo mjesta za više od tisuću novih radnika. Nagodinu najavljuju daljnji dvoznamenkast rast poslovanja i vrijednosti te do 2020. godine plan investicija vrijedan oko dvije milijarde kuna. AZ obvezni mirovinski fondovi, pak, najveći su institucionalni investitor u Hrvatskoj, upravljaju imovinom koja premašuje 35 milijardi kuna i ulažu u hrvatski turizam, kako vele, u skladu s dugoročnim investicijskim potencijalom članova fonda. U AZ obveznim mirovinskim fondovima trenutno za mirovinu štedi više od 640.000 hrvatskih radnika. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter