Valalta se širi uz podršku Grada Rovinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O izradi UPU-a Valalte, koji je sada u fazi okoncane javne rasprave i obrade primjedbi, ali i o kolateralnim dogadanjima proteklih smo dana više puta pisali u Glasu Istre i davali prostora raznim sudionicima ili prozvanima.

S obzirom na to da nije rijec samo o UPU-u, nego i o nekakvim bespravnim gradnjama koje je na tom prostoru utvrdila nadležna inspekcija, a i o sumnjama da gradska vlast u ovom procesu pogoduje financijeru plana - tvrtki Valalta d.o.o. - pri cemu su u javnosti istaknute cinjenice o Davorinu Flegu kao predsjedniku Gradskog vijeca Rovinja i clanu u gradu apsolutno vladajuceg IDS-a, a istom i rukovodecem kadru u toj tvrtki i pašu gradskog šefa za urbanizam Ivana Begica (oženili su dvije sestre), pokušali smo taj miš-maš malo razluciti.

Na pocetku valja razjasniti da UPU turisticke zone Valalta nije istoznacan s postojecim turistickim naseljem i kampom Valalta, iako taj ugostiteljsko-turisticki kompleks s više od 6.000 postelja odnosno kamp-mjesta, marinom, sportskim i drugim uslužnim objektima dominira na ukupno 97 hektara na kopnu i 22 u moru, koliki je obuhvat plana.

Iako vlasnicko pitanje nije temeljno kod izrade urbanistickih planova, jer na prvom bi mjestu trebalo biti opce dobro i javni interes, nije svejedno ni tko su vlasnici jer oni najveci u pravilu najlakše navuku vodu na svoj mlin. Na tom podrucju tvrtka Valalta je ne samo najveci korisnik nego i najveci vlasnik zemljišta. Blizu 50 hektara ušlo joj je u temeljni kapital prilikom pretvorbe, iako je Hrvatski fond za privatizaciju to dijelom osporavao.



Jasno je da tvrtka Valalta ima i najveci interes da UPU-om stvori pretpostavke daljeg širenja naselja i podizanja kvalitete smještaja. No, osim nje u zoni obuhvata plana je i nekolicina manjih vlasnika zemljišta, uglavnom starosjedilaca od koji neki tamo i danas žive. I njima je, dakako, u interesu da se UPU donese, ali, kako smo i iz napisa u našem listu vidjeli, nisu svi zadovoljni.

Najglasniji je - u ime svoje obitelji koja ima ukupno oko 7.100 cetvornih metara zemljišta, vecim dijelom unutar obuhvata UPU-a - Elvis Mujacevic, rodom iz Rovinja, sada nastanjen u Lovranu i docent na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

S obzirom na to da u svojem reagiranju na nedavni clanak kolega Roberta Franka i Alda Pokrajca "Kroji li se Urbanisticki plan Rovinja prema bespravnoj izgradnji kampa Valalta?" iz Valalte d.o.o. nisu nijednom rijecju spomenuli tu bespravnu gradnju i širenje, pokušali smo cuti njihovu stranu. Predsjednik Uprave i najveci pojedinacni vlasnik tvrtke Ivan Hrelja nije, rece nam sekretarica, bio u Rovinju, ali u naselje nas je uveo clan Uprave Ivan Filipic.

Pokazao nam je sporne radove. Rijec je o obronku na sjeveru kampa koji je niveliran potpornim zidicima tako da su napravljene parcele za šatore i karavane s prikljuccima na vodu i struju, javnom rasvjetom i prilaznim makadamskim putom.

Što se širenja kampa tice, koje je inace vidljivo i po povijesnim snimcima preko Google Eartha, Filipic nam je samo lakonski rekao da se šire od prije 42 godine kad su osnovani i širit ce se i dalje, ne samo kao kamp nego i na druge biznise.



Ipak, pravo iznenadenje glede bespravne gradnje u Valalti cekalo nas je u gradskom Odjelu za prostorno i urbanisticko uredenje. Njegov procelnik Ivan Begic tvrdi da je Valalta bez ikakvih problema mogla izvoditi infrastrukturne radove jer se na njih ne odnosi zabrana izdavanja dozvola za gradnju tijekom donošenja urbanistickog plana! Pokazao nam je, naravno, gradske dokumente u kojima to piše.

Jedina greška Valalte je što formalno nije zatražila taj papir - u tom istom Begicevom odjelu, pa odatle i rješenje inspekcije o rušenju.

Naposljetku, što se tice uloge i eventualnog isprepletanja javne dužnosti i privatnog interesa Davorina Flega, razlicita su gledanja javno poznata. Iz Valalte isticu da se Flego bavi razvojem vjetroelektrana i da nema veze s turistickim biznisom, on sam uvrijeden je što mu se u javnosti imputira sukob interesa, ponosan je na svoj dosadašnji politicki rad, a za bespravnu gradnju, kaže, nije znao.

S druge strane, treba biti prilicno naivan i misliti da je Flego samo fikus u predstavnickoj vlasti koji ništa nije znao i na ništa ne utjece. O mogucem sukobu interesa svoje ce, naravno, ponovo reci biraci - i o IDS-u i o Felgu ako se opet kandidira na neku politicku funkciju. Za sve ostalo tu su "institucije sistema".( Piše Goran PRODAN; snimio M. MIJOŠEK)

OVO SU SAMO IZVODI IZ TEME, A ŠTO SMO SVE VIDJELI I SAZNALI U I O VALALTI, CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter