Val vrućine - najtoplije u unutrašnjosti Istre

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Već se danima živa na termometrima penje iznad 30 stupnjeva Celzijusa.

-U posljednjih nekoliko dana povećan je broj intervencija koje se mogu dovesti u vezu s valom topline, a jučerašnji dan predstavlja kulminaciju po broju intervencija, kazala nam je voditeljica Hitne medicinske pomoći Istarskih domova zdravlja dr. med. Ksenija Družetić Božić.

Od 22 intervencije koje su od jutra do 15 sati imali, njih 13 bilo je povezano s toplinskim valom.

- Radi se uglavnom o naglom padu tlaka i nesvjesticama, vrtoglavicama, koje nastaju najčešće nakon izlaska iz ugodnog i rashlađenog prostora. Popraćene su potom ozljedama koje nastaju zbog padova. Dosad su ravnomjerno raspoređene intervencije po Istri što govori da je problem uglavnom svuda isti, kaže Družetić Božić.

Prema podacima s portala Istramet, Pazin je jučer dosegao 34 stupnjeva, ali ga je premašio Buzet u kojem je izmjeren stupanj više. Buje je bilo zagrijano na 33, Pula, Rovinj i Labin na 32, Umag i Novigrad bilježili su 31, dok je u porečkoj luci najviša dnevna temperatura iznosila tek 28 stupnjeva što dokazuje da se na moru ipak lakše diše. Najtoplije je pak bilo u Svetom Martinu kraj Buzeta koji je mjerio 35.9 te najmanjem gradu na svijetu Humu koji je bilježio 35.7 stupnjeva.

DHMZ je jučer u 14 sati izmjerio nešto drukčije temperature: Pazin 32, Pula 31, a Rovinj 29.

- Pravo ljetno vrijeme se nastavlja pa će danas i sutra temperature zraka lokalno dostizati i 35 stupnjeva Celzijusa, a osjećaju sparnog i teškog vremena doprinosit će jugozapadnjak koji će na otvorenom moru zapadne Istre povremeno biti i umjeren, kaže Petar Radovan iz Istrameta i dodaje da će od subote vrućine lagano popuštati uz 2 do 3 stupnja niže temperature zraka. (A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter