Val vrućine: Kod Grožnjana izmjereno 28 stupnjeva


Prvi ovogodišnji nalet vrućine stigao je u naše predjele već na samom početku svibnja, pa je tako jučer automatska meteopostaja Istrameta u Novoj Vasi kraj Poreča već u 10 sati ujutro zabilježila visokih 24 stupnjeva Celzijusa.

Uskoro su joj se s istom temperaturom pridružila druga istarska mjesta: Vranići u porečkom predgrađu, Kršete kraj Buja te Sveti Ivan kraj Buzeta. U podne su Biloslavi kraj Kostanjice (Grožnjan) i Vranići kod Poreča već bilježili 26 stupnjeva Celzijusa, a uskoro su im se s istom temperaturom pridružili Oprtalj i Livade. U 14 sati Bilosavi su se grijali na plus 28!

Jučerašnji istarski rekorder ipak su bili selo Biloslavi koje je u 13 sati mjerilo 27 stupnjeva Celzijusa. Hrvatski rekorder u podne je bio Šibenik gdje je zabilježeno 29 stupnjeva, dok je u Osijeku, Županji, Slavonskom Brodu, Kninu i Pločama bilo 27 stupnjeva Celzijusa. Zanimljivo, još prije dva dana na Učki je zabilježen zaostali snijeg koji se na ovim temperaturama, pretpostavljamo, rastopio. Razlog ovakvom zatopljenju je izraženo pritjecanje toplog afričkog zraka, javlja Istramet, dodajući da će ga prekinuti hladna fronta već u noći na četvrtak.

- U Istri nema izrazitijeg zatopljenja. Sve je to malo iznad tridesetogodišnjeg prosjeka, ništa drastično, a ovakve su oscilacije tipične za svibanj, kaže agronom Petar Radovan s portala za vremensku prognozu Istramet. Na Jadranu zbog hladnijeg mora i nešto više oblaka danas ćemo mjeriti nešto niže temperature zraka, a posebice se to odnosi na Istru i Kvarner.

Puhat će većinom slab vjetar, na moru povremeno umjereno jugo i jugozapadnjak. Napominje da se u Slavoniji i kontinentalnom dijelu Hrvatske očekuju temperature iznad 30 stupnjeva, "ali im neće dugo potrajati, pa neće biti ni nikakvih stresova u poljoprivredi".

- Najavljeni dolazak hladne fronte prekinut će vrućine u kontinentalnoj Hrvatskoj, a pritom lokalno može biti izraženijeg nevremena, kažu iz Istrameta. Na Jadranu će se fronta slabije osjetiti, međutim, iako je moguć izolirani neverin, mogućnost kiše bit će vrlo mala. Jugo će okrenuti na buru koja će oslabiti vrlo brzo, već sredinom četvrtka. Od petka nadalje očekuje se toplo i sunčano vrijeme.(Anđelo DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU





 


Podijeli: Facebook Twiter