Val samoubojstava zbog Montijevih reformi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijan koji se ustrijelio u srijedu jer mu je tvrtka propala nastavio je val ekonomski motiviranih samoubojstava u toj zemlji, za koji je jedan oporbeni politicar okrivio reforme premijera Maria Montija.

Samoubojica, 59-godišnji vlasnik gradevinske tvrtke iz Rima, ostavio je poruku u kojoj se ispricao clanovima obitelji i objasnio da mu je posao propao, priopcila je policija.

Dan ranije 78-godišnja žena na Siciliji skocila je u smrt jer joj je smanjena mirovina. U ponedjeljak se jedan izradivac okvira za slike objesio zbog financijskih teškoca.

Prošloga su se tjedna dva muškarca zapalila u sjevernoj Italiji zbog financijskih problema. Obojica su preživjela, jedan s teškim opeklinama.

Oporbeni politicar, Antonio Di Pietro, voda stranke Italija vrijednosti (IDV), kritizirao je vladine reforme u parlamentu, rekavši da Monti nosi samoubojstva ljudi koji ne mogu sastaviti kraj s krajem na svojoj savjesti.

Na konferenciji za novinare u srijedu Monti je odbio odgovoriti na komentare Di Pietra, nekoc energicnog antikorupcijskog suca, koji je bio jedan od najžešcih kriticara bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Italija se bori s recesijom, porastom nezaposlenosti i sve strožim mjerama štednje.

Vlada pokušava oživjeti gospodarski rast, istodobno ostajuci predana programu smanjenja potrošnje, porezne šetnje i mirovinskih reformi, donesenim krajem prošle godine s ciljem izbjegavanja dužnicke krize grckoga tipa.


Podijeli: Facebook Twiter