Vakula: Odlučno ne senzacionalizmu u prognozi

Sustav prognoze na HRT-u djeluje sasvim dobro - Zoran Vakula (B. KOVAČEV/CROPIX)
Sustav prognoze na HRT-u djeluje sasvim dobro - Zoran Vakula (B. KOVAČEV/CROPIX)

Zoran Vakula 1. je kolovoza okrenuo novu stranicu karijere. Gledatelji možda promjenu isprva neće ni primijetiti, Vakula će i dalje kazivati s malih ekrana kakvo nas vrijeme čeka sutra, no neće više to činiti kao djelatnik Državnog hidrometeorološkog zavoda, već kao zaposlenik Hrvatske radiotelevizije, kao njen glavni meteorolog. Budući da te funkcije do sada na javnom servisu nije bilo, čini se zgodno čuti koja je to osnovna zadaća glavnog meteorologa!?

- Nakon više od 18 godina staža u DHMZ-u, u kojem sam prošao put od tehničara do voditelja službe s 21 službenikom, od 1. kolovoza radim kao glavni meteorolog HRT-a. Poslovi u opisu mog radnog mjesta, koje ću se truditi obavljati što je moguće kvalitetnije su, između ostalog, osmišljavanje, pripremanje i uređivanje priloga, emisija i drugog multimedijskog sadržaja iz područja meteorologije. Povrh toga, u planu su i neka iznenađenje, nadam se ugodna, premda ne nužno vezana za meteorologiju, veli Vakula.

Kako je vremenska prognoza iza središnjeg Dnevnika dio programa koji se i dalje ponajviše gleda, a meteorolozi prezenteri iz DHMZ-a oni kojima se najviše vjeruje, najzanimljivijim se čini čuti kako kani dalje surađivati s DHMZ-om, ako kani uopće.

- Suradnja DHMZ-a i HRT-a izgleda mi kao jedno od uspješnijih rješenja, i za struku, i za gledateljstvo. Uostalom, to potvrđuje i gledanost. Emisije s vremenskom prognozom na HTV-u godinama su u vrhu najgledanijih, u usporedbi sa svim televizijama. Sustav koji trenutačno postoji, u kojem stručnjaci DHMZ-a prezentiraju meteorološke informacije, od emisije Dobro jutro, Hrvatska do emisije Vrijeme nakon Dnevnika 3, djeluje sasvim dobro. I ne mislim da ga treba mijenjati.

Naravno, uvijek može i treba težiti boljem. A to bolje za mene znači daljnja edukacija meteorologa u samoj prezentaciji prognoze, u čemu bi još više došla do izražaja suradnja s dokazano kvalitetnim lektorima i fonetičarima HRT-a te još veće približavanje prognoze potrebama gledateljstva.

Mislim da je dobitna kombinacija stručnjak, školovani meteorolog, s prezentacijskim vještinama, koji kvalitetno - jednostavno i jasno, prezentira meteorološku informaciju i pritom je istodobno i informativan i edukativan, katkad i zabavan. Vjerujem da to stručnjaci iz DHMZ-a mogu, kazuje Vakula.

Što se, pak, tiče eventualne bojazni da bi nas ubuduće mogle zadesite neke velike promjene što se vremenske prognoze na HRT-u tiče, Vakula kaže da ne očekuje nikakve revolucionarne promjene.

- Očekujem da će promjene koje će se događati, neke već od jeseni, a većina pak kasnije, ići u smjeru zadovoljavanja potreba različitih skupina gledateljstva. Pritom ne mislim samo na vremensku prognozu. Meteorologija je znatno više od toga.

Svjedoci smo sve češćih i žešćih ekstremnih vremenskih pojava i kojekakvih klimatskih promjena, bez obzira na to tko ih uzrokuje, te dobro poznate čovjekove ovisnosti o vremenu. Edukacija ljudi o njima jedna je od sve većih potreba koje javna televizija treba i može zadovoljiti. I to ne na senzacionalistički način!, naglašava glavni meteorolog HRT-a. (S. PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter