Vadenje krvi u ambulanti - dvosjekli mac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve ambulante opce medicine najkasnije od 1. lipnja trebale bi poceti s vadenjem krvi. Tako je barem predvidio HZZO na sjednici Upravnog vijeca još pocetkom godine. Postupno prebacivanje posla s laboratorija na ambulante pocelo je još 2009. godine, a cilj je, kako navode nadležni u zdravstvu, "povecanje dostupnosti i pojednostavljenje ovog oblika zdravstvene zaštite".

Medutim, ova je novost dosad doživjela niz kritika obiteljskih lijecnika i strucnjaka u laboratorijima pa stoga teško zaživljuje u praksi. Tek je manji broj ambulanti u Hrvatskoj poceo s vadenjem krvi, a u Istri, koliko nam je poznato, niti jedna.

Bez zahoda za pacijente


Dosad je provedena dodatna edukacija medicinskih sestara, a kako doznajemo od ravnatelja Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivancica, upravo dogovaraju s bolnicom organizaciju cjelokupnog posla.

Tehnicari bolnickog laboratorija trebali bi prikupljati krv u ambulantama Pule i okolnih opcina najmanje jednom tjedno. Vadenjem krvi u Vodnjanu, Svetvincentu, Barbanu, Fažani i Medulinu, kao i svim pulskim ambulantama, smanjio bi se pritisak na centralni bolnicki laboratorij, gdje se dnevno "gužva" od 300 do 350 ljudi.

Djeca, trudnice, invalidi i hitni pacijenti krv ce i dalje vaditi u centralnom laboratoriju, dok bi ostali to cinili kod svojih lijecnika. Takoder, u laboratorijima bi se vadila krv i u vecini slucajeva kad specijalisti ispišu uputnicu, dakle kod crvenih uputnica.

Problem nastaje ako pacijent ima dvije uputnice za vadenje krvi - jednu lijecnika opce prakse, a drugu specijalista. Morat ce dvaput na bockanje - jednom kod svoga lijecnika, drugi put u laboratorij.

Osim toga, vecina ambulanti nije adekvatno opremljena pa nemaju ni poseban zahod. Pacijenti ce tako hodnikom od sanitarija do ambulante hodati s cašama u kojima je urin. Ordinacije opce prakse nemaju potrebne standarde, takozvane predanaliticke uvjete, koji u laboratorijima postoje, pocevši od adekvatnog stolca pa do niza ostalih faktora.

Laboranti kao skupljaci uzoraka

- Nije logicno da se u ambulanti opce prakse vadi krv kad je pet metara dalje naš laboratorij, upozorava mr. Biserka Legovic, voditeljica laboratorija u Porecu. Slicnog je mišljenja i njena kolegica iz Rovinja mr. Ljiljana Franovic Marcec. U slucajevima kad je laboratorij druga vrata od ambulante i tamo radi strucna osoba koja može izvaditi krv, nema logike da se krv vadi u ordinaciji.

U domovima zdravlja u kojima postoje laboratoriji bolje je ne mijenjati ništa, odnosno krv i dalje vaditi u laboratoriju, smatraju naše sugovornice.

Druga su prica udaljene ambulante. Vec i sada jednom tjedno tehnicari rovinjskog laboratorija odlaze u Žminj vaditi krv tamošnjim pacijentima, i to dobro funkcionira. Ubuduce ce odlaziti i u Bale, ali ne da bi izvadili krv, za što su osposobljeni, nego da bi transportirali uzorke.

Porecki laboratorij morat ce obici jednom tjedno ambulante u Vrsaru, Taru, Kašteliru, Vižinadi, Višnjanu i Lovrecu. Naravno da takva organizacija rada povecava troškove laboratorija, a znatno produljuje vrijeme transporta u vrijeme ljetnih gužvi.

Voditeljice laboratorija naglašavaju da vecina ordinacija opce medicine nisu tehnicki spremne za nove poslove. Dakle, umjesto vece dostupnosti usluge, umjesto pojednostavljenja sve postaje kompliciranije, jer se jedno pravilo primjenjuje na sve slucajeve, ne poštujuci specificnosti sredine.

Manje gužve u pulskom laboratoriju


Dok za pacijente s Puljštine novo rješenje donosi pozitivne pomake, za Umag, Porec, Rovinj pa i Pazin nema takvih efekata.

Premda smo se kao obiteljski lijecnici protivili vadenju krvi u ambulanti, moramo to prihvatiti, jer bi u protivnom kršili ugovornu obavezu s HZZO-o, veli obiteljska lijecnica dr. Morena Butkovic, koordinatorica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine za Istru.

Zasigurno ce novina odgovarati pacijentima u Puli gdje su velike gužve u laboratoriju, smatra ona. Medutim još uvijek treba definirati niz pitanja. Izmedu ostalog teško je utvrditi fiksne dane u tjednu za vadenje krvi buduci da lijecnici rade u dvije smjene ovisno o parnom ili neparnom datumu.

Takoder neki nalazi s crvene uputnice koje propisuju specijalisti trebaju i obiteljskim lijecnicima, pa bi se za njih krv mogla vaditi u ambulantama. S tim je povezano i pitanje naplate participacije. Ovo su samo neka od pitanja koja ce se trebati rješavati u hodu, u dogovoru s bolnickim laboratorijem.

Lijecnicima manje vremena za pacijente

Iz Hrvatske komore zdravstvenih radnika tvrde da je odluka u suprotnosti s pravilima struke.

- To nije dobro za struku niti za pacijente, jer jedna od posljedica može biti pogrešan rezultat analize uzorka krvi, upozorava Jasna Matic, predsjednica Komore. Osoblje laboratorija tocno zna kako mora izvaditi krv za korektnu pretragu, a kod dostave krvi do laboratorija takoder može doci do promjene uzorka.

Da ovakva odluka nece pogodovati pacijentima tvrde i obiteljski lijecnici, koji su zbog povecanog opsega posla u svojim ordinacijama vec formirali liste cekanja.

- Ako lijecnik bude vadio krv svojim pacijentima samo dva puta tjedno po dva sata, to je vec 60 pacijenata manje koje može primiti. Na pregled obiteljskog lijecnika vec sada se pacijenti moraju narucivati, a uskoro ce se cekati i po tjedan dana, kaže Mario Malnar, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Rijec je, kaže, o samovolji zdravstvene administracije, koja se ne osvrce na mišljenje struke, vec i lijecnike i pacijente dovodi u suludu situaciju, u kojoj medicinska sestra vadi krv u ordinaciji, a laborant za to vrijeme sjedi u obližnjem kaficu i ceka da mu ispostave uzorke krvi. 


Podijeli: Facebook Twiter