Vadenje krvi kod obiteljskog lijecnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od pocetka iduce godine krv ce se vaditi u ambulanti obiteljskog lijecnika, a ne u centralnom bolnickom laboratoriju kao do sada. Novost, koja se uvodi u cijeloj državi, zapravo je povratak na praksu koja je ukinuta prije niza godina.

- Prije uvodenja vadenja krvi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti potrebno je obnoviti vještine medicinskih sestara i podsjetiti ih na nacin uzimanja uzoraka, doznajemo od dr. sc. Lorene Honovic iz Djelatnosti za laboratorijsku dijagnostiku pulske bolnice. Ona je ujedno clanica tima za edukaciju sestara u cijeloj Hrvatskoj. Dodatna edukacija medicinskih sestara iz 116 timova u Istarskoj županiji obavit ce se u drugoj polovici listopada. Sav potrošni materijal za vadenje krvi kao i prijevoz iz svake ambulante osigurava bolnica. Zbog toga treba nabaviti dodatno vozilo, ali u bolnici smatraju da ce do kraja ove godine biti spremni, barem što se tice doma zdravlja u gradu i na Verudi, a zatim i svih ostalih ambulanti.

Centralni laboratorij sada dnevno obradi 200 do 300 uzoraka iz primarne medicine, što ce ubuduce raditi medicinske sestre. Naravno, to ce sestrama donijeti više obaveza, ali pacijentima manje cekanja, a onima izvan Pule i manje putovanja. Nalaze pacijenti nece morati podizati jer ce oni iz laboratorija stizati u ambulante. Nakon informatickog umrežavanja svih timova nalazi bi trebali stizati elektronickim putem do lijecnika. Dosadašnja je praksa pokazala da bi godišnje mnogo nalaza ostajalo u laboratoriju te ih nitko ne bi podigao, što je nepotrebno trošenje zdravstvenih kuna. Uzorci krvi u obradi moraju biti za tri do šest sati, a bolnicko vozilo mora obici 14 punktova u Puli te ambulante s podrucja bivše opcine Pula.


Podijeli: Facebook Twiter