Vaclav Janik slavio na Buzetskim danima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ceški formulaš Vaclav Janik pobjednik je ovogodišnje utrke Buzetski dani, posljednjeg natjecanja u ovogodišnjem kalendaru Europskog prvenstva brdskih autoutrka.

U vrlo neizvjesnoj završnici, koju su krojila brojna izlijetanja, ceški je formulaš s ukupnim vremenom dvije vožnje od 4.59,262 slavio ispred svog sunarodnjaka Otakara Kramskog, dok je trece mjesto pripalo Jaroslavu Krajciju iz Slovacke.

Buzetska utrka tako je dobila svog osmog pobjednika u osam godina otkako se boduje za Prvenstvo Europe. Janik je nakon prve vožnje imao trece vrijeme ukupnog poretka iza svojih sunarodnjaka Milana Svobode i Oskara Beneša. Beneš zbog kvara na bolidu nije ni krenuo u drugu vožnju, dok je Svoboda odustao na stazi.

Dvojica preostalih vozaca na startu, koji su mogli prestici Janika, talijani, europski doprvak Fausto Bormolini i prošlogodišnji pobjednik Renzo Napione napravili su grešku i neslavno završili ovogodišnju utrku. Najbolji rezultat ovogodišnjih Buzetskih dana postavio je Jaroslav Krajci, koji je u drugoj vožnji stazu prošao u vremenu 2.21,151, cime je uspio dohvatiti trece mjesto pobjednickog postolja.

Vrlo dobar rezultat ostvario je i naš automobilisticki as Niko Pulic, koji je sa slabijom formulom od konkurencije stigao do šeste pozicije ukupnog poretka. Nakon kišnih treninga formula i prve vožnje u Buzetu je zasjalo sunce, no upravo su se u drugom usponu dogodila brojna izlijetanja, zbog cega je utrka trajala dva sata više od ocekivanog.



No iako su znacajno poremetile odvijanje natjecanja, vremenske prilike nisu uspjele pokvariti ovogodišnji automobilisticki spektakl u Buzetu, koji je pratilo gotovo sedam tisuca ljudi.

Najzanimljiviji dvoboj ovogodišnje buzetske utrke bila je borba za naslov europskog prvaka izmedu njemackih automobilista Rolanda Waneka i Achima Kreima. Kreim je bez problema slavio u konkurenciji grupe A, dok je Wanek strepio do posljednjeg trenutka.

U grupi N slavio je slovenac Aleš Prek, a Wanekov naslov spasio je Sašo Horvat, prvoplasirani u prvoj vožnji te grupe koji je ozletio u drugoj vožnji nadomak sela Marinci, a mogao je poceti slaviti nakon što je s istim rezultatom vožnju okoncao pazinski vozac Nikola Dobrila, koji je svoj mitsubishi lancer uništio u selu Juricici.

Buzetski automobilist Valter Nežic takoder je u prvoj vožnji imao bolje vrijeme od novog europskog prvaka, no nakon što imao poteškoca prije sela Marinci, odlucio je da je pametnije završiti utrku bez izlijetanja nešto pažljivijom vožnjom. Odlican nastup u Buzetu zabilježio je rijecki automobilist Siniša Krainc, koji je bio najbrži u konkurenciji automobila.



Od istarskih automobilista razloga za slavlje ponovno su imali buzetski automobilisti. Buzet Autosport, nakon dvije pobjednicke godine, na ovoj je utrci zauzeo drugo mjesto, iza cabarskog Zrinskog za kojeg takoder nastupa nekoliko istarskih vozaca.

Rezultati utrke, ukupni poredak: 1. Vaclav Janik (lola B02/50, Ceška) 4.59,262, 2. Otakar Kramsky (reynard K-10, Ceška) +0,461, 3. Jaroslav Krajci (lola B02/50, Slovacka) +0,642, 4. Laszlo Szasz (reynard F3000, Madarska) +13,352, 5. Vladimir Stankovic (reynard KL01, Slovenija) +13,526, 6. Niko Pulic (dallara 393, Dubrovnik Racing) +25,962, 7. Petr Vitek (osella PA20S, Ceška) +26,671, 8. Marietto Nalon (lola zytec, Italija) +30,546.


Podijeli: Facebook Twiter