Vaclav Havel snimio film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši ceški predsjednik i dramski pisac Vaclav Havel ostvario je davni san snimivši prvi film pod nazivom "Odlazak" koji je u ponedjeljak pretpremijerno prikazan u Pragu.

"Imao sam želju izraziti se na ovaj nacin. Zapravo, oduvijek sam sanjao da budem redatelj", povjerio se Havel u priopcenju. Bivši disident, organizator "Baršunaste revolucije" iz 1989., nije mogao doci na pretpremijeru jer leži u bolnici zbog upale dišnih putova.

Film je vjerno prenio na veliki ekran njegov istoimeni kazališni komad koji je, šire gledano, nadahnut Shakespearovim "Kraljem Learom" i Cehovljevim "Višnjikom". Komad je prvi put postavljen na pozornicu u svibnju 2008. u Pragu, a u zagrebackom kazalištu Komedija na repertoaru je od studenog 2009.

Drama opisuje nekoliko dana u životu Vilema Riegera, državnog kancelara na odlasku s vlasti, kojemu se svijet naglo ruši, a bliski ljudi ga izdaju, dok vodi nemilosrdnu borbu s beskrupuloznim nasljednikom po imenu Vlastik Klein.

Havel je uoci kazališne premijere drame "Odlazak" rekao da je nadahnuce pronašao u sudbini nekih komunistickih aparatcika koji su bili smijenjeni s dužnosti.

Havel je autor velikog broja drama u kojima teatar apsurda spaja s kafkijanskom baštinom, kao što su "Vrtna zabava", "Largo Desolato" i "Ozdravljenje".

Film je potaknuo price o suparništvu izmedu Havela i njegova dugogodišnjeg politickog protivnika koji ga je zamijenio na najvišoj državnoj dužnosti, Vaclava Klausa, ali je sam autor odbacio takve tvrdnje i prije kazališne premijere svoje drame.


Podijeli: Facebook Twiter