V. Pusić povukla kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odustala je od kandidature za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda pošto je u prvom krugu glasovanja o 12 kandidata u Vijeću sigurnosti ostala na samom začelju, nakon čega je postalo jasno da "njezine šanse za izbor na tu funkciju nisu realne".

Pusić u pismu hrvatskoj javnosti navodi kako je "nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda postalo je jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u"

Pusić stoga smatra da rezultati prvog kruga izjašnjavanja pokazuju da njezine šanse za izbor nisu realne, iako prije konačnog izbora predstoji još nekoliko krugova glasovanja.

"Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor", priopćila je Pusić.

Pusić je u pismu zahvalila svima koji su joj tijekom kandidature pružali pomoć i podršku, posebno vladi Zorana Milanovića koja ju je predložila na tu funkciju, te kolegama iz HNS-a koji su joj pružali "pametnu, konstruktivnu i djelotvornu potporu".

Zahvalila je i tehničkom premijeru Tihomiru Oreškoviću koji joj je kao predsjednik vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku.

"Razumjela sam to kao njegovo nastojanje da u jednoj krajnje bizarnoj situaciji barem donekle zaštiti dignitet Hrvatske", napisala je Pusić o Oreškoviću.

Izrazila je zadovoljstvo time što je Hrvatska imala svoju kandidatkinju u prvom javnom prezentiranju kandidata za glavnog tajnika UN-a u povijesti.

"Ja sam ovom procesu pristupila spremno, argumentirano i časno, a samo sudjelovanje za mene je bilo apsolutno fascinantno", rekla je Pusić, dodavši kako su svi njeni nastupi i intervjui dostupni na društvenim mrežama i internetskim portalima, te na njezinoj internetskoj stranici posvećenoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a.

Pusić je u kandidaturi zastupala svoje viđenje UN-a, "organizacije koja ponovno dobiva na značaju i potencijalnom utjecaju", stoji u pismu.

Zadaću koja predstoji UN-u može se ispuniti samo "novim, kreativnim pristupom, oslobađanjem pretjerane birokratiziranosti, jednostavnijom organizacijskom strukturom, snažnim povezivanjem s državama članicama, regionalnim organizacijama, ali i civilnim društvom i znanstvenim institucijama, uključivanjem svih segmenata društva u prevenciju i razrješavanje sukoba, te intenzivnijom komunikacijom s globalnom javnošću", napisala je Pusić.

Osim javnosti, Pusić je pisma uputila predsjedniku Opće skupštine UN-a, predsjedavajućem Vijeća sigurnosti i premijeru Tihomiru Oreškoviću, te je razgovarala s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem.

Guterres favorit

Bivši portugalski premijer Antonio Guterres mogao bi postati glavni favorit za devetog po redu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda nakon što se u petak održi drugi krug tajnog izjašnjavanja o kandidatima, navode diplomatski izvori.

Iako se čini da su nade da bi po prvi put na mjesto glavnog tajnika mogla doći žena potpuno izblijedjele, neki znalci kažu da je još prerano reći tko bi mogao zamijeniti sadašnjeg glavnog tajnika Ban Ki-moona, koji će krajem 2016. otići s tog mjesta nakon što je na njemu odradio dva petogodišnja mandata.

Dvanaest kandidata, šest žena i šest muškaraca, krenulo je u utrku za novog glavnog tajnika. Hrvatska kandidatkinja Vesna Pusić prva je koja je odustala.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti glasovat će u drugom krugu za svakog preostalog kandidata, a opcije izbora su da kandidatura dotičnog pojedinca "ohrabruje", "ne ohrabruje" ili onaj koji glasuje o njoj "nema mišljenje". 

U prvom tajnom izjašnjavanju 21. srpnja Guterres, koji je i bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, dobio je 12 "ohrabrujućih" glasova i tri koja "nemaju mišljenje", čime je za malo pretekao bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka, koji je dobio 11 ohrabrujućih, dva koja "ne ohrabruju" i dva koja "nemaju mišljenje". 

Vijeće sigurnosti nastavit će tajno glasanje dok se ne postigne konsenzus, a diplomati navode da je cilj da Vijeće predloži Općoj skupštini kandidata za mjesto glavnog tajnika u rujnu ili listopadu. 

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon prvog kruga glasovanja ostala je na samom začelju, što je i uzrokovalo njezino današnje povlačenje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter