V. Begić: Suvremena književnost za djecu u Istri


"Suvremena književnost za djecu u Istri" nova je knjiga je Vanese Begić, književne kritičarke, novinarke i prevoditeljice. Polazeći od činjenice o nezahvalnom i zapostavljenom mjestu dječje književnosti u Istri unutar hrvatskog književnog korpusa, gdje podataka o istarskim autorima nema ni u antologijama niti priručnicima (a tek je jedan autor, Tomislav Milohanić Slavić, uvršten u popis lektirnih naslova za osnovnoškolce), Vanesa Begić u svom najnovijem djelu daje značajan doprinos ispravljanju ove povijesne nepravde.

Njena knjiga, na 184 stranice, donosi značajan književno-teorijski prilog o zavičajnoj dječjoj književnosti. Autorica temeljito i minuciozno usustavljuje i predstavlja vrijedan opus dječje književnosti u Istri te donosi bio-bibliografije istarskih autora koji pišu za djecu uključujući i podrobnu analizu njihovih djela i s književnoteorijskog, ali i pedagoško-didaktičkog gledišta.

Uz uvod te teorijske odrednice o književnosti za djecu i književnim žanrovima, te poglavlje o književnosti za djecu u Istri, knjiga "Suvremena književnost za djecu u Istri" abecednim redom predstavlja istarske autore koji pišu za djecu na hrvatskom i talijanskom jeziku. Begić donosi biografije autora te podrobnu analizu njihovih djela. Zastupljeni su Janko Crljenica, Ankica Cvek, Dinko Š. Kalac, Franica Kumlanc Srhoj, Slavica Lončarić, Mirella Malusa, Tomislav Milohanić Slavić, Maria Kristina Mirković Rubbi, Daniel Načinović (kojem je kao najplodnijem autoru te dobitniku ugledne nagrade "Ivana Brlić Mažuranić" posvećen i najveći dio), Drago Orlić, Ivona Orlić, Jadranka Ostić i Sandra Kušević, Tatjana Pokrajac Papucci, Carla Rotta, Evelina Rudan, Ivan Svetić i  Đermano Vitasović.

U nastavku je pregled ostalih književnih ostvarenja za djecu koja su povezana s Istrom. Uz djela Ive Balentovića, Mirne Potkovac Endrighetti, Roka Zelenka & Besima Spahića, te Mladena Kušeca zastupljene su i analize drugih priloga dječjoj književnosti na Poluotoku. Obrađene su slikovnice polaznika dječjeg vrtića Neven iz Rovinjskog Sela, glazbena slikovnica "Kanat rožic, tića i sonca" objavljen u izdanju manifestacije Naš kanat je lip 1992., te Ružmarin, prilog Glasa Istre za djecu.

Autoricu odlikuju britka zapažanja, a njeno je djelo iznimno čitljivo. "Suvremena književnost za djecu u Istri" Vanese Begić istaknut je znanstveni prilog, a sigurno će naći svoju primjenu i kao stručni priručnik namijenjen svima koji u svom radu posežu za djelima iz dječje književnosti, no dobrodošlo je i štivo svima koje zanima dječja književnost.

Grafičko rješenje knjige potpisuje Sandro Butković, fotografija na naslovnici djelo je Renate Bule, a knjiga, objavljena u vlastitoj nakladi, tiskana je u pulskom MPS-u. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter