Uzrok razdora - parkirna mjesta novogradnji

Fažana (N. LAZAREVIĆ)
Fažana (N. LAZAREVIĆ)

Je li ugovor o najmu susjednog zemljišta, za potrebe parkiranja, dovoljan da se osigura parking za stanare novogradnji? Oko tog su se pitanja razišli vijećnici opozicijskog IDS-a i vladajuće koalicije SDP-HSU u Fažani na ovotjednoj sjednici općinskog vijeća. IDS-ov vijećnik Ivan Geršić smatra da graditelji mogu sklopiti bilo kakav ugovor i nakon što izgrade objekt raskinuti ugovor o najmu, a da će za posljedicu to imati silne novogradnje bez parkirnih mjesta. Naveo je kako je taj problem prisutan već dugi niz godina u općini Fažana te da se ovime ne osigurava rješenje tog problema ni za buduće gradnje.

Držanje stoke kilometar od mora

Načelnica Ada Damjanac (SDP-HSU) složila se da je problem što brojne ulice nemaju parkirnih mjesta, ali dodala kako će ova izmjena prostornog plana bolje urediti odnose nego dosadašnja. Pojasnila je kako se pored parkinga na vlastitim česticama graditelju nudi mogućnost i da osigura parking na drugim česticama, udaljenima do 200 metara, pod uvjetom da se s vlasnikom te druge čestice prethodno urede odnosi.

Opozicijski vijećnici se u još jednoj odluci nisu složili s vladajućima. Geršić nikako nije htio prihvatiti da se u odluci o komunalnom redu zabrani držanje stoke na udaljenosti od kilometar od mora. On smatra da se ta odluka mora bolje razraditi. Damjanac je braneći svoju odluku rekla da su proteklih godina iznajmljivači imali silnih problema sa susjedima koji drže neuredne i smrdljive svinjce i kokošinjce u turističkim zonama ili naseljima. S obzirom da se širi turistička djelatnost prema unutrašnjosti općine načelnica smatra da će za par godina i taj kilometar do mora bi premalo te da će uzgajivači morati graditi nove farme daleko od naselja na državnom poljoprivrednom zemljištu. Na koncu su vijećnici usvojili da se o ovom djelu odlučuje na idućoj sjednici, a ostatak opširne izmjene odluke o komunalnom redu su jednoglasno prihvatili.

Prijepori oko pješačkog mosta

Vijećnici IDS-a su bili suzdržani kod glasanja o odluci da se dvjema studenticama plaća autobusna karta iz socijalnog programa s obzirom da nisu ispunile uvjete za dobivanje stipendije. Jednako su opozicijski vijećnici glasali prilikom donošenja odluke od oglašavanju prodaje 785 četvornih metara za 78.500 eura. Geršić je tražio da mu se točno kaže u što će se potrošiti taj novac, a načelnica Damjanac je odgovorila da će novac biti raspoređen za gradnju pješačkog mosta pored postojećeg cestovnog mosta u Valbandonu, a sukladno programu gradnje. No, Geršić je imao niz primjedbi na realizaciju tog programa.

Pored brojnih odluka koje su donesene bez sukoba na relaciji vladajući-opozicija, usvojene su i one da se planiraju svlačionice, sanitarne i klupske prostorije u sklopu nogometnog igrališta u Valbandonu. Zatim, da se bivše eksploatacijsko polje Tambura namjeni za odlagalište građevinskog materijala; ukinuto je ograničenje površine sunčeve ćelija na krovovima zgrada; a komunalnim redarima su omogućili da zaustave gradnje bespravnih objekata.

Pored ostalog načelnica je najavila čišćenje Ližnjemora, a Aleksej Mišan zamijenio je Sandru Nakić Pavlić koja je dala ostavku na mjestu općinske vijećnice. Oboje su iz redova IDS-a. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter