Uzoran autor nove, europske književnosti

Književni susret s Milanom Rakovcem (M. GAVRAN)
Književni susret s Milanom Rakovcem (M. GAVRAN)

U sklopu manifestacije Noć knjige, u umaškoj Gradskoj knjižnici predstavljena su izabrana djela Milana Rakovca - 50-godišnje stvaralaštvo jednog od najvećih istarskih autora i književnih inovatora hrvatske književnosti 20. stoljeća. Uz to, on je pokretač Međunarodnih pograničnih susreta Foruma Tomizza što se već gotovo dva desetljeća svake godine održavaju u Umagu, Kopru i Trstu. Noć knjige u Umagu započela je nastupom učenika Srednje škole Vladimira Gortana iz Buja koji su recitirali Rakovčeve čakavske pjesme. Zatim je o njegovu književnom opusu govorio književnik i književni znanstvenik dr. Milorad Stojević. On je naglasio stvaralačku širinu Rakovčevog književnog poduhvata, inovativnost i angažiranost oko univerzalnih estetičkih i etičkih vrijednosti koja ga uzdižu iznad istarskog, ali i svehrvatskog kulturnog prostora, čineći ga uzornim autorom nove, europske književnosti.

Vjerodostojnost i uvjerljivost

- O piscu ovisi kakvo će biti njegovo djelo, a ne o jeziku kojim piše, istaknuo je Stojević, upućujući na Rakovčevu postmodernu kreativnost u različitim registrima hrvatskih (ali i talijanskih) dijalekata, koja proznim djelima Milana Rakovca daje dodatnu vjerodostojnost i uvjerljivost.

Svoju zahvalnost Rakovac je iskazao Ministarstvu kulture, Istarskoj županiji i zagrebačkoj nakladničkoj kući V.B.Z., koji su omogućili da se njegova najvrjednija književna djela nađu na jednom mjestu, opremljena po svim suvremenim grafičkim i inim standardima, te da se zahvaljujući tome omogući današnjoj publici relevantan uvid u njegovo stvaralaštvo. Četiri toma Rakovčevih izabranih djela obuhvaćaju njegovu poeziju i pripovijesti, romane "Riva i druži", "Sliparija, "La Triestina", "Snovid", te obimni, poližanrovski "Lucidar otočni kvarnerski", kao i putopise i biografije. Veća su mu djela popraćena prikazima Igora Mandića, Mirka Kovača, Zdravka Zime i Aljoše Pužara.

Kreativnost i duhovitost

Umašku je publiku još jednom Milan Rakovac uvjerio u svoju nepresušnu kreativnost i duhovitost. Njegova izabrana djela ne stavljaju točku na njegovo stvaralaštvo. Najavio je naime niz novih književnih projekata, od kojih je najbliži realizaciji - "Bosanski lucidar". U njemu on sažima svoje najnovije, neotkrivene i bolne dojmove tijekom zadnjeg putovanja bosanskim krajolikom. Pri tome je komparativno ponovno naglasio svoju temeljnu nadahnutost Istrom, istarskom poviješću i kulturom suživota koju na svojim putovanjima po široj regiji uvijek slavi.

- Ima puno toga u rukopisu, čak i više nego sam mislio da ću "pobrati" po Bosni, što i nije loše, jer iz toga bi svjetlo dana mogao uskoro ugledati novi roman, otkrio je Milan Rakovac. Kao i obično, druženje s njim je uvijek iznova (bilo) zanimljivo! (Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter