Uznemirujuća ljepota u Svetim srcima


Kao dio popratnih programa 19. Sajma knjige u Istri, u utorak navečer u sugestivnom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca održan je audiovizualni performans "Uznemirujuća ljepota" (redux) u kojemu su sudjelovali Matija Debeljuh, Dario Marušić, Marino Jurcan i Goran Farkaš. Performans se sastoji od video projekcije koja donosi priču u znaku emotivno nabijenih stanja - od tjeskobe do nemira i patnje te glazbene podloge koja usklađeno prati vizualni dio.

Audiovizualni je performans nastao iz desetosatnog materijala snimljenog u radu na eksperimentalnom filmu "Opsesija" Matije Debeljuha, koji propitkuje složene odnose i ljudske osjećaje, a iz toga je nastala svojevrsna vizualna instalacija lišena dramaturških elemenata u kojima se isprepliću psihološke biografije likova.

To je video lišen govora, gdje postoje samo vizualni dio i snažna glazba kreirana u suradnji s glazbenikom Dariom Marušićem, gdje autor reinterpretira prirodne elemente zvuka kroz jednostavnost glazbeno osebujnog autorskog izričaja, ne bi li što bolje predočio stanja likova i atmosfere.

I u performansu se Matija Debeljuh poigrava s postojećim filmskim materijalima, dok se Goran Farkaš, kroz svoju glazbenu reinterpretaciju i live izvedbu, nadovezuje na postojeću filmsku glazbu Darija Marušića uz kompjuterski generirane zvukove Marina Jurcana. Saznajemo i da je sam naslov "Uznemirujuća ljepota" preuzet iz teksta Branke Benčić napisanog za izložbu "Opsesija" (videoinstalacija).

Publika je različito reagirala na performans koji je trajao 45 minuta i iz kojeg je izvirala gotovo pa opipljiva tjeskoba. Nekima su scene koje su pripovijedale tjeskobu bile previše jake, praćene uz isto takvu intenzivnu glazbu, da nisu mogli odgledali projekciju do kraja, dok je drugima upravo u tome bila ljepota tog umjetničkog čina. (V. BEGIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter