Uzmi loptu, baci drogu

Sportsko-edukativna akcija "Baci drogu u koš" (D. ŠTIFANIĆ)
Sportsko-edukativna akcija "Baci drogu u koš" (D. ŠTIFANIĆ)

Čak dvjestotinjak učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola danas je na Portarati odmjeravalo snage u slobodnim bacanjima i tako simbolično bacalo drogu u koš u istoimenoj sportsko-edukativnoj akciji. U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, akciju provodi Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule u suradnji s kampanjom Istarske županije "Bježi/Via", Zavodom za javno zdravstvo IŽ, Policijskom postajom Pula, UZPIRO-CRO Pula i Udrugom Institut Pula.

Odazvalo se čak 200 natjecatelja

Koordinator kampanje "Bježi/Via" Diego Bosusco Ptica potvrdio je da su se pozvani predstavnici učenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola, koji su inače i ciljana skupina akcije, odazvali s oduševljenjem u velikom broju.

- Ovo je prvi put da smo suradnju svih subjekata u ovoj akciji ovjekovječili ovakvim događajem. Pohvaljujem i zahvaljujem ravnateljima i nastavnicima svih škola koji su se rado odazvali akciji. Sudjelovalo je 55 učenika s po pet pucanja, jer nas je vrijeme ograničilo da svih 200-tinjak sudjeluje u natjecanju. Pobjedničkim timovima, a to su oni iz osnovnih škola Tone Peruška, Veli Vrh i Veruda uručene su nagrade - majice s prigodnim porukama "neka droga NE bude tvoj izbor" i "baci drogu u koš". Nadamo se nastavku akcije i iduće godine, jer je ovo početak jednog lijepog prijateljstva i suradnje svih subjekata uključenih u borbu protiv ove ovisnosti, rekao je Bosusco.

S izvanrednim su se nastupima predstavili hip hop skupina Via Luče i atraktivni breakeri AB Original, a u revijalnom su dijelu zaigrali košarkaški pulskog kluba Stoja i košarkašice Rockwoola.

Ako vas vidim, reći ću vas mami

Akciji se pridružio i gost, glumac Milan Pavlović, poznatiji kao Dino (Mehmeda) Mujkić iz serije "Lud, zbunjen, normalan" direktno iz Sarajeva koji je od dva slobodna bacanja, jednom uspio ubaciti loptu u koš. Privukao je pažnju djece kojoj se odmah prilagodio, posebice opaskama "ako vas vidim, reći ću vas mami"…

- Iznimno mi je drago što se družimo i na ovakav, najbolji način, dakle kroz sport i zabavu, šaljemo pozitivne poruke svima. Također, ponosna sam što su se akciji odazvali i učenici Škole za odgoj i obrazovanje, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i poželjela učenicima sreću u igri u kojoj se i sama okušala.

Simbolično, prvi su se bacanja prihvatili i novoizabrana gradonačelnica Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule Katarina Jurić te njezin zamjenik Niko Vujić. Uz igru i dobru zabavu, na Portarati su se mogle dobiti i potrebne informacije jer je bio postavljen info-punkt na kojem su građanima nuđene brošure o programima vezanih za prevenciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika.

Druga sportsko-edukativna akcija u sklopu ove manifestacije bit će malonogometna utakmica između predstavnika Grada Pule, MUP-a, medija i djelatnika osnovnih škola pod nazivom "Život bez droge je prva liga", a održat će se 12. prosinca u 12 sati u sportskoj dvorani OŠ Veli Vrh. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter