UŽIVO: Pratite slijetanje prve sonde na komet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 10 i pol godina putovanja danas bi se oko 17 sati sonda veličine hladnjaka trebala po prvi puta spustiti na jedan komet.

1,3 milijardi eura vrijedna misija Rosetta trebala bi na površinu kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko spustiti lander Philae (nazvan prema otoku na Nilu), a ako se lander spusti uspješno, bit će to jedan od najspektakularnijih uspjeha u povijesti svemirskih osvajanja.

Čitavu akciju možete pratiti uživo iz centra Europske svemirske agencije ESA putem livestream prijenosa koji će trajati 24 sata.

Odvajanje sonde uslijedilo je točno prema predviđanjima u 10.03 dok se slijetanje očekuje sedam sati kasnije.

Rosetta je lansirana u ožujku 2004. raketom Ariane te potom usmjerena dugačkom rutom kroz Sunčev sustav kako bi se sastala s kometom 67P. Sonda je dobila dodatno ubrzanje koristeći se gravitacijom Zemlje i Marsa, a kako bi se uštedjela energija, stavljena je u stanje hibernacije tijekom 31 mjeseca. U siječnju je Rosetta uspješno "probuđena" kako bi se pripremila za posljednju fazu približavanja kometu. Od lipnja do kolovoza Rosetta je izvela niz manevara kako bi usporila i prilagodila svoju brzinu kometu koji leti brzinom od 55 tisuća kilometara na sat. Komet se trenutno nalazi na udaljenosti od oko 550 milijuna kilometara od Zemlje.

Livestream možete pratiti na linku http://new.livestream.com/ESA/cometlanding  (GI)

Photo: Cité de l'espace / Olivier Sanguy


Podijeli: Facebook Twiter