Uživanje u vinu, slavlju, pjesmi i plesu

Blagoslov vina (Mateo SARDELIN)
Blagoslov vina (Mateo SARDELIN)

Proslava 110. Dana grožđa u Bujama protekla je u veselju, zabavi i druženju više od šest tisuća posjetitelja, što domaćih, što iz susjedne Slovenije i Italije. Na glavni dan fešte, u nedjelju je posjećenost bila najveća, ponajviše radi povorke vinara i djece iz bujskih škola i vrtića, tovara, boškarina, old timera i Bakhovog dvora. Bakhov dvor je zajedno s lokalnim vinarima, Brajko, Celega, Clai, Degrassi, Franković, Gambaletto, Kabola, Kozlović, Prelac, Sinković, Veralda, Vino Veritas i Vorić, koje su vukli boškarini i tovari s brentama punim grožđem te plugovima i starinskim alatima za obradu vinove loze.

Povorku su predvodili gosti iz Trsta, banda Berimbau te limena glazba Zajednice talijana Buje, uz podršku bujskih škola i vrtića. Odredište povorke bilo je Trg J. B. Tita, odnosno za tu prigodu preimenovan u Bakhov dvor. U pripremljenim bačvama punim grožđa lokalnih vinara, kao nekada, bosonoge djevojke iz plesne skupine "Blue dream" gazile su grožđe i time pokazale kako se na starinski način, prije stotinu i više godina, proizvodila Mištela, tradicionalno bujsko vino. Na Bakhovom dvoru ulogu Boga vina Bakha ove godine imao je glumac iz Istarskog narodnog kazališta Pula, Valter Roša koji je nastupio zajedno s bujskom glumicom Rosannom Bubola.

Ovogodišnji novitet Dana grožđa je "Wine Point" gdje su se mogla kupiti i degustirati vina bujskih vinara, a posjetitelji su pokazali veliki interes za "point", tijekom tri dana fešte. Tradicionalna tombola okupila je rekordan broj posjetitelja ispunivši cijeli trg u Bujama, voditelji izvlačenja Goran Griff i Rosanna Bubola imali su pomoć jednog dječaka, a veliku nagradu glavnu tombolu od 20 tisuća kuna osvojio je Talijan iz Gorizie, Marino Scherti. Osim osvojene tombole, svih pet brojeva u jednom redu - Cinquinu, izvukao je Đino Čirkota iz Kaldanije te je osvojio 5.000 kuna, dok je Quaternu od 2.000 kuna osvojio Manuel Juričić iz Savudrije, a Tombolin od 1.000 kuna su podijelile Sabina Mojzeš i Zara Geshi iz Buja.

Humanitarna krostata koju je pripremila Dragica Lukin, slastičarka iz Umaga, od 2015 bobica prodavala se i ove godine u humanitarne svrhe, odnosno za Centar za inkluziju, a prikupljeno je 3.956 kuna za kupnju potrebnog kombija. Posjetitelji su uz kupljenu krostatu dobili i čašu vina. Vrhunac fešte od grožđa bili su gosti iz Trsta banda Berimbau i sve popularniji bend iz Pule The Night express. Podsjetimo da je fešta započela početkom prošlog tjedna, sportskim natjecanjima, a dio koji je svakako privukao najveći broj posjetitelja, odnosno iće i piće, zabava, glazba i ostale popratne aktivnosti počeo je u petak i trajao je do u nedjelju kasno u noć.

Osim ovih zabavnih programa tijekom tri dana manifestacije održala su razna sportska i rekreativna događanja, izložbe dječjih radova, sajam antikviteta i Jesenski gospodarski sajam. U petak ujutro je započelo sa Dječjim ex-temporeom gdje su sudjelovala djeca iz osnovnih škola i vrtića.

Nagrađeni su za treći i četvrti razredi TOŠ Edmondo De Amicis, OŠ Mate Balota, TOŠ Novigrad-Cittanova, TOŠ Galileo Galilei Umag, OŠ Sečovlje iz Slovenije. Na jesenskom gospodarskom sajmu izlagalo je 30-ak izlagača gdje su se mogli kupiti zanimljivi autohtoni proizvodi iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Među njima su izlagali gosti iz Iloka te iz Kopra sa svojim vinima. U zabavnom dijelu prigodno nazvanom "110 nota Buja" nastupili su klapa Speranca, muška klapa Kornarija, OŠ Mate Balota iz Buja sa plesom točkom, roditelji djece koji su izveli svoj zanimljivi ples, Zajednica talijana sa svojom plesnom skupinom i KUD Sv. Anto iz Buja.

Tradicionalnu vinsku šetnju, degustacije vina po kantinama predvodila je limena glazba Zajednice Talijana iz Buja, a dodatno su zabavu začinili i tamburaši iz Zagorja, Vinski brati. Fešta se nastavila do kasno u noć uz DJ-a Lamagliaverde i Dj Duba party.

U subotu su održane tradicionalne šaljive igre za koje su se bujski volonteri pripremali danima, mladi entuzijasti u želji da vrate duh tradicije obilježili su ovaj dio Dana grožđa. Ekipirani u nekoliko grupa prvu nagradu su uzeli ekipa Malvazije, drugu Bujski pijanci, treću ekipa San Antonio i četvrto mjesto u šaljivim igrama zauzeli su ekipa Seljaka koji su ujedno i dobili najveću, glavnu nagradu. Nazaobilazna je bila i Balinjerada koja se po drugi puta održala u Bujama. Na njoj je sudjelovalo dvadesetak balinjera na zanimljivim ručno izrađenim i prigodno ukrašenim karetima. Zabavu u subotnjoj noći su zagrijali mladi rock bendovi iz Buja Apollo 13, Arya, Uptown Gang, Antemaja i poznati bujski sastav ITD bend. (M. SARDELIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter