I ove je godine u sklopu proslave Dana grada Rovinja i njegove zaštitnice svete Eufemije, u petak nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, održan Rovinjski festival vina u organizaciji udruge Agrorovinj.
Manifestacija je započela predvečer kada je upriličena prezentacija tradicionalne prerade grožđa istarske kraljice sorata malvazije istarske na Trgu maršala Tita. Vrijedne su ruke agronoma Marijana Sinčića, rovinjskih vinara Damira i Mateja Dobravca, Mate Poropata i Jurja Mastilovića, te ovogodišnjeg gosta tradicije, vrsnog istarskog vinara Ivice Matoševića, ručno odvajali bobice grožđa od peteljke (raškanje) i prešali dobiveni masulj u mehaničkoj preši, torkolu, kako bi mnogobrojni gosti mogli uživati u kušanju mošta. Za tu je prigodu popijeno do zadnje slatke kapi više od 150 litara mošta kojeg su dijelile sommelierka Maja Jošt i agronomke Juliana Cukon, Luiza Hrvatin, predvođene Ivanom Dminić Rojnić.
Uz mošt posjetitelji su mogli uživati i u slasnim delicijama koje su pripremali Iva i Siniša Cerin, vlasnici mesnice Milan, veliki zaljubljenici gastronomije, pa je tako vezano uz tematiku grožđa i soka od grožđa sljubljena skuta s bobicama grožđa, domaći kruh s grožđem i smokva u vinu s dodatkom meda servirana na skuti. Pripremljena je i jesenska supa s vinogradarskom breskvom, grožđem i melunom u vinu, uz dodatak pjenušca te zaslađena sokom od grožđa.
Velik interes gostiju privukla je prezentacija i degustacija rovinjskih maslinovih ulja koju su upriličili članovi udruge, inače i vrsni kušači maslinovog ulja, Goran Muhlstein i Vesna Marangon. U sklopu programa organizirana je i edukativna prezentacija i degustacija tipičnih istarskih sorata grožđa malvazije istarske, terana, borgonje, hrvatice, muškata ruže i muškata momjanskog koju je vodio enolog Kristijan Damijanić. Uz grožđe, na centralnom su stolu bili izloženi jesenski plodovi rovinjskih polja: nar, dunja, vinogradarska breskva, oskoruša, cuka, dakle, plodovi na koje smo pomalo i zaboravili. Unatoč kišnom vremenu u nastavku večeri, u za to postavljenom velikom šatoru, više od dvije tisuće zaljubljenika u vino uživalo je u atraktivnom programu koji je na jednom mjestu okupio čak trideset i jednog istarskog vinara te jednog gostujućeg vinara. Uz kupljenu čašu ljubitelji dobre kapljice mogli su kušati vina svih rovinjskih i ostalih istarskih vinara. (A. DAGOSTIN)