Uživajte u uskrsnom ugodaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolazak proljeca i Uskrsa najavljuju ponovno uživanje u prirodi koja se budi, blagdanskom ozracju i obitelji na okupu. Ugodaj nadolazecih trenutaka pojacajte prigodnim dekoracijama doma, naglašavajuci da je upravo ovaj dio godine poseban.



Uskrs je najznacajniji kršcanski blagdan, koji osim svojih vjerskih poruka vezanih uz samo uskrsnuce, asocijacije budi i uz proljece, transformaciju i oživljavanje prirode, ugodne osjecaje i dobre želje bližnjima. Simboli vezani uz Uskrs, poput pisanica, uskrsnih drvaca ili zeceva, nemaju izvornu kršcansku tradiciju, ali se javljaju kao simboli ovog blagdana na najvecu radost najmladih.



Nacin dekoriranja doma može proizaci iz želje za naglašavanjem blagdanskog ozracja s istaknutim simbolima Uskrsa ili kao želja za proljetnim osvježenjem, koje nije iskljucivo vezano uz ovaj blagdan. Pastelne boje, dekoracije od cvijeca i biljaka, prozracne tkanine kao i dobra atmosfera medu ukucanima, na najbolji ce nacin oznaciti dolazak proljeca i Uskrsa.



Decentno ili vrlo naglašeno blagdansko dekoriranje doma – odabir je svakog pojedinca. Uskrsni simboli unose vedrinu i odredenu znakovitost u prostor, koja naglašava da se radi o posebnom danu. Šarene pisanice mogu biti vrlo maštovite, od onih namijenjenih djecjem uživanju s veselim likovima i živim bojama, do onih umjetnickih, koje djeluju poput malih skulptura u prostoru, jer je u njihovu izradu uloženo puno truda, vremena i talenta.



Uskrsno drvce je odlican dekor kako za blagdanski stol tako i prostor uopce, jer unosi proljetne ugodaje u prostor. Ovisno o atmosferi koju želite naglasiti, uskrsnu ili proljetnu, odaberite prikladne ukrase, koji ce vizualno obogatiti drvce. Smjestite ga u ukrasnu ili staklenu posudu, koju možete dodatno ispuniti dekorativnim kamenjem radi stabilnosti i ukupnog dojma.



Prostor možete dekorirati sezonskim cvijecem u vedrim proljetnim bojama. Osvježenje koje ono unosi, naglašava budenje prirode i radost blagdanskih dana. Obzirom na tople nadolazece dane, uskrsni tj. proljetni ugodaj možete još jace ostvariti na balkonu, vrtu ili terasi. Uz sezonsko cvijece, budite maštoviti i primijenite prostirke od trave, koje ce poslužiti kao dekoracija stola, komode ili police. Ugodaj naglasite uskršnjim simbolima.



Uskrsne dekoracije se odlicno uklapaju i u vrlo elegantne stambene prostore, koji zrace otmjenošcu i ozbiljnošcu. Decentno prikazani simboli, poput zeceva i pisanica u skulpturalnom monokromatskom obliku, postaju prikladne uskrsne dekoracije, neometajuci postojeci prostorni izražaj ili stil. Boje poput bijele, sive ili srebrne, uklopit ce se u svaki ambijent naglašavajuci njegov osnovni kolorit.

Blagdanske i proljetne ugodaje u kuhinji naglasite prikladnim zastorima, jastucicima za stolice te stolnjacima. Cvjetni motivi u bojama poput žute, narancaste, nježno ružicaste i sl. unijet ce željenu svježinu i prozracnost u prostor. Dekoracije sezonskim cvijecem pretvorit ce kuhinju u ugodan prostor za boravak i pripremu objeda.

Djecju sobu dekorirajte maštovito i tako priredite radost svojim mališanima. Ukljucite ih u izradu šarenih pisanica, dekoriranje uskršnjeg drvca i sve ostale aktivnosti oko stvaranja blagdanskih ugodaja. Plišane zeceve, šarene balone, gnijezda od šiblja s pisanicama i ostale simbole Uskrsa, preselite u djecju sobu kako bi mališani doista osjetili ovu ugodnu blagdansku atmosferu.

Uskrs je pred nama. Osvježite dom proljetnim bojama - licenjem zidova ili dekorativnim predmetima, otvorite širom prozore, pustite svjetlost i toplinu u dom, koji ce tako biti spreman za nadolazeci blagdan. (Monika Galovic Dumendžic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter