Uživajte u modernoj kupaonici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kupaonica je mnogima omiljena prostorija, jer se u njoj, nakon mnogobrojnih poslovnih i privatnih obveza, konacno posvete sebi. Osim za održavanje osobne higijene, šminkanje, kozmeticke tretmane, opuštanje pod tušem ili u ležecoj kadi, idealna je za promišljanje o svemu što nas ocekuje ili što se dogodilo tokom dana.

Obzirom na svoju multifunkcionalnost, estetske vrijednosti namecu se kao obveza ovog najcešce malog, ali izuzetno bitnog dijela stambenog prostora. Odabir plocica, sanitarnih elemenata te pratece opreme, definirat ce kompletan ugodaj prostora, kome ce znacajno doprinijeti velicina kupaonice te prostorni odnos pojedinih elemenata.



Minimalna optimalna dimenzija kupaonice, koja osigurava pravilan i funkcionalan raspored svih potrebnih elemenata i opreme je 5m2. U praksi se cesto susrecemo s manjim kupaonicama, ali za optimalan komoditet i funkciju, preporucljiva je navedena dimenzija. Ukoliko je zahod s umivaonikom odvojen prostor te se formira kupaonica bez zahodske školjke, sve potrebe bit ce zadovoljene i u prostoru manje kvadrature.

Nasuprot kupaonicama, koje zadovoljavaju minimalne optimalne zahtjeve, postoje i one, koje svojom velicinom i komforom jednostavno zadivljuju, te su kao takve uvjet onih koji žive u prostranim domovima. Sasvim je jasno da se pri projektiranju stanova u stambenim zgradama prostor kupaonice svodi na optimalnu dimenziju kako bi se osiguralo više kvadrata za prostore u kojima se cešce boravi, npr. dnevni boravak ili kako bi se uspjela dobiti dodatna radna ili spavaca soba. Komforni stanovi povecavaju kvalitetu prostranom kupaonicom, a preporuka je svima, koji su u prilici graditi vlastiti dom, da ju takoder osiguraju.



Prostornost kupaonice vizualno ce se naglasiti i povecati dobrom prirodnom ili umjetnom osvijetljenošcu. Odnos svjetla te keramickih plocica ili kamena, odredenih dimenzijom i bojom, stvorit ce bolje ili lošije odnose u formiranju cjelokupnog dojma. Veci prostori dopuštaju vecu slobodu pri odabiru boja i dimenzija obložnih materijala dok je za manje preporuka odabrati svijetle boja.

Mala ce kupaonica, u srazu kupaonskih elemenata i opreme te jakih kontrasta boja na podovima i zidovima biti vizualno opterecena te ce se tako smanjiti njene estetske vrijednosti. Elegancija i sklad izraženi kroz umjerene odnose boja i oblika, uvijek ce stvoriti efektan krajnji rezultat.



Prilikom ulaska u kupaonicu, poželjno je od direktnog pogleda skriti zahodsku školjku ili perilicu za rublje, (ukoliko je smještena u istom prostoru), a naglasiti umivaonik i kupaonske elemente - u obliku ormara, polica te integriranog ili samostalnog ogledala. Velicina ogledala može vizualno korigirati dimenziju kupaonice te ju uciniti vecom. Vrlo dobri efekti postici ce se centralnom postavom ogledala u širini 1 metra.

Odabir oblika, velicine i boje kupaonskih elemenata, u sklopu kojih se nalaze umivaonik i ogledalo, znacajno ce utjecati na estetske i funkcionalne vrijednosti kupaonskog prostora. Funkcionalne karakteristike doci ce do izražaja u velicini uporabnog prostora ispred sanitarnih elemenata, stvaranje nužno potrebnog prostora za odlaganje rucnika, kozmetickih i higijenskih sredstava te mogucnost jednostavnog održavanja.



Estetske vrijednosti kupaonice ispoljit ce se kroz pravilno odabran odnos kupaonskih elemenata, koji trebaju biti u proporciji sa samom velicinom prostora, medusobnoj volumenskoj ravnoteži te koloristickom skladu s ostalim elementima te podnim i zidnim oblogama. Ispunjavanje osnovnih estetskih kriterija dovest ce i do ispunjenja vecine funkcionalnih, jer prostor nece biti opterecen brojem i dimenzijom pratecih elemenata, koji mogu smanjiti velicinu uporabnog prostora.

Odabir ležece kade ili tuš kabine cesto nije uvjetovan samo željama vec i prostornim mogucnostima. Postava tuš kabine s transparentnim staklom može biti odlicno rješenje za sve koji žele povecati malu kupaonicu. Održavanje takvog stakla nešto je zahtjevnije, ali je konacan prostorni dojam efektniji od odabira bilo kojeg drugog materijala.



Kada može postati ukras kupaonice, pa je preporuka svima koji žele upravo to, dobro promisliti o odabiru oblika, dimenzije i njene pozicije u prostoru. Velika ležeca kada, pogotovo u specificnim zaobljenim oblicima, traži prostor kako bi došla do izražaja. Nasilno smještanje ovakvih kada u prostor neprimjerene velicine, može dovesti do suprotnog efekta od željenog.

Trendovi u opremanju kupaonica se mijenjaju, ali udobnost i funkcionalnost, koje trebaju biti zadovoljene, su trajni zahtjevi kako biste uistinu bili zadovoljni svojom modernom kupaonicom! (Monika Galovic Dumendžic, mag.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter