Užitak je u tamnoj komori razvijati fotografije

Igor Dražić (D. ŠTIFANIĆ)
Igor Dražić (D. ŠTIFANIĆ)

- Nakon pet godina ponovno sam razvijao fotografije u tamnoj komori, radio na foto papiru, na stari fotokemijski način. Uživao sam. Uz neophodno zanatsko znanje, uvijek je gušt pratiti te magične trenutke pojavljivanja slike na bijelom papiru, kazao je pasionirani pulski fotograf Igor Dražić prilikom sinoćnjeg otvaranja izložbe njegovih 30-ak analognih crno bijelih fotografija u pulskoj HUiU galeriji pod nazivom "HCOCH".

Njegove fotografije doprinose doživljaju estetike filmova iz prve faze Hitchcockovog stvaralaštva. Ova je izložba, naime, drugi dio multimedijskog projekta "HITC HCOCK", započetog prošlog tjedna u pulskom SKUC-u promocijom multimedijske instalacije "HITC" Kristine Nefat i Chthonica visuals grupe. Instalacija je u spoju videa, glazbe i optičke iluzije fokusirana na ženske likove i njihov (ne)odnos inspirirane opusom rane faze Alfreda Hitchcocka.

Izvođačice su Adriana Višković Ereš, Aleksandra Ždral i Ana Hlavati, a projekt se, osim glazbe i kompozicije, igra kadriranjem i kostimima u funkciji "veličanja" ili "kastriranja" ženskog lika. U eksperimentalnom videu koketira se ženskim likovima stavljajući ih u situacije 'modnih figura', igrajući se besmislenim repetitivnim ponavljanjima 'catwalka'. Kadrovi lišeni priče i konteksta doprinose degradaciji ženskog lika.

U multimedijalnom projektu naglasak je na estetici komunikacije u njenom širem značenju, koje se odnosi se na pristup fenomenima društvenih odnosa sa stanovišta kontakata i osjećajno-vizualnih veza.

Igor Dražić rođen je u Puli 1961. godine. Završio je srednjoškolsko obrazovanje za grafičkog oblikovatelja pod mentorstvom profesora Ivana Obrovca. Sam je izučio fotografski zanat. Izlagao je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnik više nagrada i priznanja. Autor je fotografija na omotima nekoliko albuma Gori Ussi Winnetoua. Fotografije su mu uvrštene u knjigu "Ajme & majko Art & Music festival 1993. - 2013.", a autor je fotografije Francija i KUD-a Idijoti objavljene u "Yu rock enciklopediji" Petra Janjatovića. (Z. ANGELESKI)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter