Uzimaju OIB bez dopuštenja gradana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobni identifikacijski broj (OIB) uskoro bi se mogao toliko «isprostituirati» da se bez njega nece moci kupiti ni kilogram krumpira na tržnici. No, pritom se može dogoditi da vlasnika OIB-a nitko i ne upita za taj osobni podatak jer ga je vec pribavio.

Od pocetka godine, od kada se OIB primjenjuje, sve više pružatelja usluga na tržištu od korisnika zahtjeva taj podatak, iako u svim slucajevima nije baš jasno zbog cega. Neka poduzeca otišla su toliko daleko da svoje zaposlenike nisu niti pitala vec su sama pribavila njihove osobne identifikacijske brojeve. A to nije ni teško jer taj se broj može bez muke otkriti na posebnoj internetskoj stranici koju je izradilo Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava.

Osobni podatak, koji bi u buducnosti mogao postati «vrucom robom», traži i sve više pružatelja usluga, primjerice, prilikom tehnickog pregleda osobnih vozila. Korisnici usluga T-Coma ovih dana uz racune za sijecanj primaju i posebnu obavijest da je T-Com pribavio njihov OIB od nadležnih institucija. Je li Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava tom poduzecu dostavila OIB-e svih pretplatnika tog operatera i je li možda još koja privatna tvrtka tražila takve podatke nismo uspjeli doznati.

No, agencija za zaštitu osobnih podataka odavno je utvrdila da je «osobni identifikacijski broj osobni podatak u smislu Zakona o zaštiti osobnih podataka te se na prikupljanje, obradu i korištenje tog podatka imaju primijeniti odredbe Zakona u svrhu osiguranja njegove povjerljivosti i zaštite».


Podijeli: Facebook Twiter