Uzgoj pomidora koči pitanje poljoprivrednog zemljišta

Lanjska berba pomidora u Umagu (J. PREKALJ)
Lanjska berba pomidora u Umagu (J. PREKALJ)

Glavni problem za umaške uzgajivače industrijske rajčice u ovoj godini je neriješeno pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta, koje bi omogućilo širenje proizvodnje, budući da je potražnja veća od onoga što mogu proizvesti na trenutno raspoloživim površinama, rekli su na konferenciji za novinare Dario Makovac, predsjednik umaške udruge Pomidor koja okuplja 20 najvećih proizvođača, kooperanata koprivničke tvrtke Podravka, u čijem je vlasništvu tvornica za preradu rajčica u Umagu, te članovi udruge Emanuel Štokovac i Robert Sodomaco.

Krajem prošlog mjeseca održali su sastanak s predstavnicima Podravke, Ministarstva poljoprivrede, županijskog Odjela za poljoprivredu i Agencijom za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, na kojem su razgovarali o aktualnim problemima.

- Prioritetni problem je neriješeno pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta, a nije riješen ni status državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije obrađeno. Podravka treba puno veću količinu od onoga što se trenutno proizvodi na ograničenoj površini zemljišta, kazao je Makovac.

Dodao je da je za sada jedino konkretno to što su s tom problematikom upoznali gradonačelnika Vilija Bassanesea, koji je dao podršku svim njihovim inicijativama i organizirao sastanak s gradonačelnicima i načelnicima Buja, Novigrada i Brtonigle da bi se izvidjela mogućnost proširenja i dobivanja zemljišta na području susjednih gradova i općina.

Za sada najrealnija izgleda mogućnost korištenja poljoprivrednog zemljišta u dolini rijeke Mirne, gdje je možda moguće govoriti o petnaestak hektara zemljišta, no konkretnije o tome moći će reći nakon sastanka krajem ovoga mjeseca.

Sada je kapacitet prerade umaške tvornice oko 9 tisuća tona, a dvadeset kooperanata proizvede oko osam tisuća tona godišnje. Količina od devet tisuća tona postigla bi se proizvodnjom na površinama u dolini rijeke Mirne.

Iako su stvoreni uvjeti za novu Podravkinu tvornicu na novoj lokaciji u gospodarskoj zoni Ungarija, njen je kapacitet prerade planiran na 20 tisuća tona rajčice, što je puno više od trenutne proizvodnje koja ne može zadovoljiti ovakve kapacitete.

Umaški pomidoraji imaju oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok njihovi kolege na Puljštini obrađuju manji dio od oko dvadeset hektara. No, nisu ni svih 150 hektara raspoloživi ukoliko ih pogode problemi s poplavljenim poljima, koji su ih zadesili lani.

Pozitivno je, kako su rekli, što su tražili povećanje otkupne cijene rajčice, koja zadnjih godina iznosi 80 lipa po kilogramu, što će ostati i u ovoj godini, a dogovorom je postignuto da ta cijena iznosi 90 lipa po kilogramu u slučaju da proizvođač proizvede više od 50 tona po hektaru, čime bi se stimuliralo povećanje proizvodnje po jedinici površine. (V. HABEREITER)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter