Uzgoj 2 stabljike marihuane je beznacajno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud djelomicno je preinacio prvostupanjsku presudu pulskog Županijskog suda iz travnja 2011. kojom su supružnici iz Poreca Branko (50) i Miranda (51) Jadrošic, njihov sin Rene (28) te Franko Matoševic (25) iz Poreca osudeni zbog zloporabe droge.

U slucaju Mirande Jadrošic, koja je zbog uzgoja dviju stabljika marihuane bila osudena na šest mjeseci zatvora, odnosno na 60 dana rada za opce dobro na slobodi, Vrhovni sud ocijenio je da nije smjela niti biti osudena jer je rijec o beznacajnom djelu. Stoga je Vrhovni sud po službenoj dužnosti riješio da se oslobodi optužbe da je od proljeca do jeseni 2009. u stanu u Porecu sa svojim suprugom posadila i uzgojila dvije stabljike marihuane s kojih je Branko Jadrošic pobrao 60,44 grama lišca i spremio ga u vrecicu. U obrazloženju takve odluke suci Vrhovnog suda naveli su da je u slucaju Mirande Jadrošic povrijeden kazneni zakon na njezinu štetu i to time što njezino postupanje nije bilo oznaceno kao beznacajno djelo.

Reneu Jadrošicu (28), koji je prvostupanjskom presudom zbog cuvanja 2,7 kilograma marihuane (cetvrtookrivljeni Franko Matoševic za tu mu je uslugu platio 2.000 kuna, op. a.) i nekoliko preprodaja manjih kolicina marihuane bio osuden na tri godine i cetiri mjeseca zatvora, Vrhovni sud smanjio je kaznu na dvije godine i šest mjeseci. U zatvorsku kaznu uracunava mu se vrijeme provedeno u pritvoru i to 8. i 9. ožujka 2010. te od 26. svibnja 2010. do 14. travnja 2011. godine.

Njegovom ocu, Branku Jadrošicu (50), Vrhovni sud potvrdio je dvogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuden zbog uzgoja dviju stabljiki marihuane i držanja 60-ak grama marihuane radi preprodaje.

Prvostupanjsku presudu Vrhovni sud potvrdio je i u dijelu koji se odnosi na Franka Matoševica (25), odnosno potvrdena mu je trogodišnja zatvorska kazna zbog posjedovanja 2,7 kilograma marihuane radi daljnje preprodaje.

Matoševicu je u zatvorsku kaznu uracunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 9. ožujka 2010. do 14. travnja 2011. godine. Krivim je proglašen jer je od sredine veljace do 8. ožujka na tavanu u stanu Renea Jadrošica, odnosno na tavanu kuce u kojoj Rene živi s majkom i ocem, držao torbu u kojoj je bilo više paketa s manjim i vecim kolicinama marihuane, ukupne težine nešto vece od 2,7 kilograma. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter