Uzgajivaci goveda ovisni o pomoci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzgajivaci istarskog goveda ne žele se odvojiti polovicu sredstava koja dobivaju od Istarske županije da bi placali strucnu osobu koja bi vodila razvojni program i administrativne poslove u njihovu savezu, zakljucili su na skupštini Saveza uzgajivaca istarskog goveda na kojoj je bilo prisutno 60 uzgajivaca.

Oni godišnje dobivaju ukupno 200 tisuca kuna za rasplodna grla, a prema novom prijedlogu polovicu su trebali dati za zapošljavanje strucnjaka odnosno financiranje rada SUIG-a. Umjesto toga oni ce od Istarske županije zatražiti dodatnih 100 tisuca kuna i onda krenuti u zapošljavanje.

Na skupštini se otvorila i tema proizvodnje sira od istarske krave i eventualne prezentacije na Vinistri te izrade voza i studije o njemu. Nacelo se i pitanje zajednickog osiguranja grla na terenu. Financijski plan za ovu godinu težak je 600 tisuca kuna od cega polovica dolazi iz županijske kese, a ostatak prijavljivanjem na razne natjecaje.

Prema izvještaju Hrvatske poljoprivredne agencije u Hrvatskoj ima 842 grla istarskog goveda od cega je 508 krava i 23 bika na kojima se temelji pasmina što pokazuje da je ona još uvijek u opasnosti od izumiranja.


Podijeli: Facebook Twiter