Uzgajališta dagnji i dalje zatvorena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cijelom Tršcanskom zaljevu cetrdesetak uzgajališta dagnji ostat ce najmanje još mjesec dana zatvoreno jer je koncentracija biotoksina i dalje iznad dozvoljene.

Financijska situacija uzgajivaca je teška pa su zatražili od regionalne vlade izvanrednu financijsku pomoc da bi zadržali zaposlene barem na minimalnoj placi.

Zabrana je uslijedila nakon što je u nekoliko talijanskih regija zabilježeno masovno trovanje potrošaca, a najviše u Torinu, gdje su sanitarne službe evidentirale više od tristo pacijenata koji su zatražili lijecnicku pomoc.

No, u Trstu se stanje oko uzgajališta dodatno zakompliciralo nakon što je medunarodna udruga za zaštitu prirode Greenaction Transnational zatražila od istražnog sudstva u Torinu i Bologni, koje se bavi slucajem masovnog trovanja, da se utvrdi kakva je stvarna kvaliteta mora u Tršcanskom zaljevu.

Clanovi te udruge tvrde da je tršcanska obala godinama služila kao odlagalište industrijskog materijala, da su se nezakonito otvarala odlagališta u koja je baceno na tone materijala iz industrijskih postrojenja. Udruga upire prstom na slucaj odlagališta nedaleko od Muggie, gdje se deponirao materijal iskopan na mjestu gdje je desetljecima djelovalo brodogradilište San Marco.

Na tom mjestu danas se nalazi istoimena marina za prihvat jahti, a tvrtka Aquario, koja je tijekom gradnje marine vodila racuna o zbrinjavanju materijala iz iskopa, u šest je godina izgradila veliki nasip na kojem je potom izgradena plaža i igralište za djecu.

Godine 2003. na temelju podnijete prijave na nasipu se mjesecima istraživalo da bi se ustanovila realna kolicina zagadivaca u naslagama zemlje iskopane u bivšem brodogradilištu. Clanovi udruge tvrde da su analize dokazale postojanje enormnih kolicina žive, olova i raznih naftnih derivata, nezakonita izgradnja nasipa bila je predmetom procesa, ali do danas nitko nije za to odgovarao.

Upravo pred nasipom nalazi se jedno od vecih uzgajališta dagnji u Tršcanskom zaljevu, a u udruzi Greenaction Transnational tvrde da je vlasnik uzgajališta godinama pokušavao zaustaviti odlaganje materijala, no uzalud.

"Živa, olovo i naftni derivati završavali su u moru i zadržavali se u dagnjama. Godinama su na tržištu dagnje zagadene tvarima iz nasipa, a dosad nitko nije odgovarao jer iza toga stoje i odredeni lokalni i regionalni politicari kojima je bilo u interesu zataškati pravu prirodu materijala koji se odlagao na tom dijelu obale", tvrdi celnik udruge Roberto Giurastante.


Podijeli: Facebook Twiter