Uzeo Viagru i zalamatao rukama i nogama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki je pacijent jedinstven, pa tako i terapija mora biti personalizirana, teza je psihijatra prof. dr. Mire Jakovljevica, koju je prezentirao na 2. kongresu o nuspojavama psihofarmaka u rovinjskom hotelu Park.

Skup koji se održava od 11. do 14. ožujka okupio je stotinjak strucnjaka u organizaciji Hrvatskog društva za klinicku psihijatriju te društva za biologijsku psihijatriju i psihofarmakoterapiju. Današnji je trend lijecenje osobe u cjelini, a ne samo psihickog poremecaja. Pristup, dakle, ukljucuje psihološku, socijalnu i duhovnu komponentu jer uzrok nastanka bolesti nije samo jedan.

Upravo predstojnik Klinike za psihijatriju zagrebacke bolnice Rebro dr. Jakovljevic vec godinama suraduje i s velecasnim Zlatkom Sudcem, posebno kod lijecenja PTSP-a.

O interakciji Viagre i lijekova kod Parkinsonove bolesti izlagao je dr. Giulijano Ljubicic, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka. Govorio je o pacijentu koji se lijeci od te bolesti, a nakon što je uzeo Viagru, došlo je do nekoordiniranih pokreta ruku i nogu.

Naime, kada je bolesnika vidjelo dvoje mladih na cesti, pozvali su Hitnu misleci da osoba lamata rukama i nogama zbog alkohola, medutim utvrdeno je da se radi o interakciji dopaminskog preparata i Viagre.

U kliniku je stigao i s psihozom koja se kasnije razvila, a Viagra je možda bila okidac. U kontaktu s americkim proizvodacem lijeka utvrdeno je da se radi o jedinstvenom slucaju interkacije lijekova.


Podijeli: Facebook Twiter