Uzeo Kosov novac, ali misli da to nije iznuda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinski državni odvjetnik i opunomocenik poreckog dogradonacelnika Eda Kosa (42) u završnim su govorima na jucer okoncanoj glavnoj raspravi na Opcinskom sudu u Porecu za Mira ?urica (40) iz ?akova, okrivljenog za iznudivanje 15.000 eura od Kosa, zatražili bezuvjetnu zatvorsku kaznu u duljem trajanju, dok je njegov branitelj tražio od suda da svoju odluku ne temelji na nezakonitom dokazu - isplati novca prikrivenom istražitelju.

Naime, branitelj okrivljenog ?urica Slobodan Grah u svojoj je završnoj rijeci istaknuo da je prikriveni istražitelj koji je u Rijeci 25. svibnja ove godine, u hotelu Bonavia, ?uricu predao 15.000 eura policajac koji "nije imao nalog istražnog suca pa je to nezakonit dokaz".

?uric nije iznosio obranu, vec se pridružio završnoj rijeci svog branitelja. Sutkinja Marina Dukovic izricanje presude zakazala je za 27. listopada u 15.45 sati, a okrivljeni ?uric rekao je da ne želi da ga se iz pritvora pulskog zatvora dovodi na objavu presude.

Buduci da okrivljeni nije iznosio obranu, prije završnih rijeci procitan je njegov iskaz istražnom sucu Županijskog suda u Puli od 27. svibnja.



Tada je ?uric potvrdio da je tijekom travnja i svibnja više puta telefonom nazivao Kosa, kojeg je upoznao kad je bio osumnjicen za podmetanje bombe ispod Kosovog automobila 2006. godine, te da je tražio isplatu 20.000 eura da bi mu dao podatke o osobama koje stoje iza namjere da se Kosa liši života. Kasnije je pristao smanjiti traženi iznos na 15.000 eura jer je Kos rekao da nema toliko novca.

Kazao je da mu nije prijetio niti od njega iznudivao novac i istaknuo da Kosa nije htio zastrašiti, vec dovesti u zabludu.

"Rekao sam mu nadimke osoba koje stoje iza njegove likvidacije te nazive mjesta iz kojih dolaze. Sve sam to izmislio da bih dobio novac jer sam u teškoj materijalnoj situaciji. Imena osoba koje sam spominjao pronašao sam na portalu, a tako i ime Joze Nuica.

U hotelu sam prilikom primopredaje novca i CD-a njegovom prijatelju dao CD s narodnom muzikom. O pucanju na Kosa saznao sam kada mi je za to rekla bivša djevojka ?urdica. Kajem se, a to sam ucinio iskljucivo zato što nemam sredstava", iskazao je ?uric, inace nezaposlen.

Opcinski državni odvjetnik Tihomir Cervar rekao je da je tijekom glavne rasprave dokazano da je ?uric pocinio kazneno djelo iznude te da je ozbiljno prijetio Kosu s namjerom da kod njega izazove strah, a ne da ga dovede u zabludu.

?uric je znao da je na Kosa dva puta pokušan atentat i zato je rekao da sljedeci put "nece ostati na pokušaju" te da glava oštecenika vrijedi milijun kuna, odnosno da je odredena osoba spremna toliko dati za njegovu likvidaciju.

?uric se sumnjici i za sudjelovanje u atentatima na Kosa

Okrivljeni Miro ?uric sumnjici se i za sudjelovanje u dva pokušaja ubojstva Eda Kosa. Taj je predmet još u istrazi na pulskom Županijskom sudu. ?uric je u atentatu na Kosa prvi put sudjelovao u listopadu 2006., kada je daljinskim upravljacem aktivirao eksploziv ispod Kosova automobila, a drugi put cetiri godine kasnije, kada je potaknuo Nikicu Curica (45) iz Osijeka da 17. studenog pred kucom saceka i ubije Kosa iz vatrenog oružja.

?uric i Curic atentate na Kosa izveli su navodno na poticaj poreckog ugostitelja Sefedina Bilalija (72), koji je takoder u pritvoru. Bilali je uhicen krajem kolovoza, a razlog za likvidaciju bio je navodno gubitak terase ispred njegova ugostiteljskog objekta u Porecu. (Silva BODLAJ IVAŠIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter