Uzelac: Sanader nije utjecao na moje glasovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac posvjedocio je danas na zagrebackom Županijskom sudu da bivši premijer Ivo Sanader nije utjecao na njega kako da glasuje o izmjeni medudionicarskog ugovora s MOL-om koji je preuzeo vecinski paket dionica u Ini.

Za razliku od dvojice ranije ispitanih Sanaderovih ministara, Damira Polanceca i Ivana Šukera, Uzelac je kazao da clanovi vlade nisu morali glasovati u skladu s premijerovim ocekivanjima.

Na pitanje optuženog Sanadera Uzelac je kazao da se na sjednicama raspravljalo i o izdvajanju plinskog poslovanja, za što je on takoder dao svoj glas.

Uzelac je kazao da su sva bitna pitanja raspravljana i na užem kabinetu, gdje je cešce dolazilo do suceljavanja mišljenja i stavova, dok je sjednica Vlade bila mjesto gdje se nisu vodile tako široke rasprave, osim u izuzetnim slucajevima.

Dodao je da se na užem kabinetu dva puta razgovaralo o izmjeni ugovora s MOL-om, nakon prezentacija koje je održao tadašnji potpredsjednik vlade Polancec.

Rekao je i da se o promjeni ugovora s MOL-om raspravljalo i na zatvorenom dijelu sjednice, koje je najcešce vodila tadašnja Sanaderova potpredsjednica Jadranka Kosor.

Ne sjeca se je li prijedlog izmjena medudionicarskog ugovora predstavljen tadašnjim HDZ-ovim koalicijskim partnerima, kao što tvrdi Sanaderova obrana.

Nakon Uzelca na klupi za svjedoke trebao pojavio se bivši clan uprave Ine Jozo Petrovic koji je ustvrdio da kao osoba od premijerova povjerenja nije utjecao na bivšeg direktora Plinacroa Branka Radoševica kako bi ubrzao izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine za što je Sanader od madarske nafte kompanije MOL navodno primio 10 milijuna eura mita.

Petrovicevo svjedocenje odudaralo je i od iskaza krunskog svjedoka Roberta Ježica koji je svjedocio da je za Sanadera preko svojih švicarskih tvrtki primio polovicu od 10 milijuna MOL-ovog mita.

Petrovic je, suprotno od Ježica, kazao da tema jednog od sastanaka u premijerovu kabinetu na kojemu je bio i direktor MOL-a Zsolt Hernadi nije bila dogovor oko Sanaderove naknade nego opskrba etana Diokiju.

Upitan je li Ježic uopce bio na tom sastanku Petrovic je kazao da nije, ali da ne iskljucuje mogucnost da su "bila otvorena vrata prema sobi s tajnicom".

Dodao je da kao clan uprave Ine nije sudjelovao u pregovorima o promjeni medudionickog ugovora izmedu Ine i MOL-a jer je Ina bila "objekt, a ne subjekt pregovora".

Ustvrdio je i da ne može odgovoriti na pitanje je li izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine bilo povoljno za Hrvatsku jer je to izvan njegove kompetencije.

Sudenje se nastavlja sutra kada se ocekuje svjedocenje bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebica i bivše ministrice zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva Marine Matulovic Dropulic.

Sanader: Necu se baviti politikom
"Necu se baviti politikom. Vec prije tri mjeseca sam rekao da politiku necu komentirati i da se necu njome baviti, tako da je svaki komentar suvišan", rekao je Sanader nakon izlaska iz sudnice odgovorivši tako predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor koja je u srijedu u Dnevniku Nove TV rekla da Sanader "pozorno motri na proces u HDZ-u".
(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter