Uzaludnost življenja u gradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Galeriji Multimedijalnog centra Luka sinoc je otvorena izložba mlade likovne umjetnice Sabine Damiani. Izložbu su pred kolegama iz branše u ime Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre otvorili Tomislav Brajnovic i Eugen Borkovsky.

Radovi Sabine Damiani odišu mladošcu. Autorica se izražava prokušanom postavangardistickom metodom kombiniranja kolaža, fotografije, skicoidnog crteža, a sve u sprezi sa suvremenom ikonografijom osobne poetike. Intimisticke tendencije ilustriraju predmeti poput stolica, ljestava, uglavnom autorici nekih dragih uporabnih predmeta potisnutih u memoriju iz djetinjstva.

Urbana arhitektonika spaja se s ruralnim, odnosno tradicionalnim motivima ili pak ljudima koji svojom (ne)pripadnošcu kao da padaju u surrealni ambijent iz neke druge dimenzije. Spoj je to djecjeg, infantilistickog svijeta s nekim imaginarnim ambijentima koji aludiraju na velegrad i život u njemu.

Autorica kao da kritizira ili u najmanju ruku komentira uzaludnost življenja u gradu i sredinama s razvijenom infrastrukturom. Stripovski, odnosno ilustrativni pristup takoder se sudara s uglavnom prozracnim koloritom ili u vecini slucajeva bjelinom papira te u konacnici granici s klasicnim grafickim dizajnom. Sve skupa umotano je u celofan pismenog promišljanja koje ceka svoju kulminaciju u nekim iducim rješenjima.

Sabina Damiani rodena je 28. svibnja 1985. godine u Kopru. Diplomirala 2008. godine na Accademia di Belle Arti u Veneciji, smjer Vizualna komunikacija i didaktika umjetnosti. Godine 2011. završila postdiplomski studij fotografije na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Trenutno radi za Cell Project Space u Londonu. Izlagala na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.


Podijeli: Facebook Twiter