Uzaludnost u djelima devet autora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna izložba Multimeridijan '10, naziva "Znakovi uzaludnosti", u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre otvorena je u cetvrtak u Multimedijalnom centru Luka.

Alen Floricic, predsjednik Umjetnickog savjeta HDLU-a Istre, rekao je da taj medunarodni bijenalni projekt više nije fokusiran samo na Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, vec da se u svom podrucju interesa proširio na centralnu i istocnu Europu.

"Multimeridijan postoji još od 2002. godine, a ovo je njegovo peto izdanje. Ove je godine izbor umjetnika i djela pripao kustosici Janki Vukmir iz zagrebackog Instituta za suvremenu umjetnost", kazao je Floricic.

Vukmir je zahvalila HDLU-u Istre, a posebno Nataliji Floricic na uspješnoj i lagodnoj suradnji te objasnila zašto se odlucila za temu uzaludnosti.

"Uzaludnost kreacije, dakle umjetnickog stvaranja u vremenima krize posebno je aktualna, kako za umjetnike, tako i za nas koji se umjetnošcu bavimo. Devet umjetnika cije sam radove selektirala su Tomislav Brajnovic, Ana Cigon, Alen Floricic, Gábor Gerhes, Tibor Gyenis, Alban Muja, Rajko Radovanovic, Damir Sokic i Bojan Šumonja.

Svatko od njih na svoj nacin propitkuje temu uzaludnosti, za koju ne smijemo misliti da je pesimisticna niti banalna. Umjetnicka djela trebaju tjerati na razmišljanje jer inace su samo dekor i kic", zakljucila je Vukmir.

Multimeridijan '10 realiziran je sredstvima Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva kulture i pulske Turisticke zajednice, a vizualni identitet kataloga, pozivnica i plakata potpisuje Mauricio Ferlin. Izložba ostaje otvorena do 29. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter