Uzajamno prebacivanje odgovornosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon rujanskog sastanka u Vodnjanu, gradonacelnik Klaudio Vitasovic ovog se tjedna u Zagrebu susreo s predstavnicima nadležnih institucija, no razgovor o problematici zbrinjavanja vodnjanskih Roma opet nije doveo do konkretnog rješenja.

- Novost je da se u razgovore ukljucio i Središnji ured za upravljanje državnom imovinom. Predloženo je da ce se utvrditi koje nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske se nalaze na podrucju Istarske županije, što bi trebale provesti jedinice lokalne samouprave, a te bi se nekretnine mogle dodijeliti Romima. Druga solucija je da se državna zemljišta ukljuce u gradevinsko podrucje pa da se tamo izgrade stanovi za Rome, ali to je dugotrajan proces koji može potrajati godinama, kaže Vitasovic koji je nezadovoljan ishodom sastanka.

- Nisam optimist po pitanju rješavanja zbrinjavanja Roma. Bez obzira što na državnoj razini ocekuju inicijativu od nas, mi nemamo zamjenske nekretnine. Znam koliko se rješavaju problemi državnog vlasništva i to su dugotrajni procesi. Ponavljam, mi nemamo ni snage ni sredstava to sami riješiti, rekao je Vitasovic dodajuci da ce o mogucnosti popisa državnih objekata razgovarati s predstavnicima Istarske županije.

Naveo je da su sve bespravno useljene nekretnine u Vodnjanu za koje je Grad dosad podigao 14 tužbi za useljenje, u vlasništvu ili suvlasništvu Grada, dok su u državnom vlasništvu uglavnom napušteni vojni objekti. U vecini kuca i stanova na koje se odnose tužbe, odnosno u 12 objekata žive Romi.

- Tužbe idu dalje i necemo stati jer nas zakon obvezuje na upravljanje i raspolaganje našom imovinom, kao i zbog drugih koji nisu pripadnici romske nacionalne manjine jer svi moraju biti jednaki pred zakonom, zakljucio je.

Sastanku u Zagrebu prisustvovali su i predstavnici Vladinog ureda za nacionalne manjine, saborski zastupnik nacionalnih manjina Nazif Memedi, izaslanici Udruge Roma Istre, Istarske županije te triju ministarstava, unutarnjih poslova, graditeljstva i kulture.


Podijeli: Facebook Twiter