Uz zapadnu obalu nema onecišcenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživaci CIM-a - Centra za istraživanje mora Instituta Ruder Boškovic su završili jednogodišnji znanstveni projekt ispitivanja kvalitete mora uz zapadnu obalu Istre WICOS (Western Istrian Coastal Sea). U projektu koji se financira sa 400 tisuca eura iz PHARE pretpristupnog fonda Europske unije, godinu dana se kontinuirano ispitivalo stanje mora na devet postaja od Savudrije, preko Umaga, Novigrada, Rovinja i Fažane do pulskog Muzila.

U provedbu su uz naše znanstvenike iz CIM-a bili ukljuceni i njihovi kolege iz Oceanografskog instituta Daphne, te Regionalne agencije za zaštitu okoliša regije Emilia Romagna iz Cesenatica.

Preliminarni rezultati istraživanja, u kojima su uzimani uzorci istraživackim brodom Vila Velebita, a potom analizirani u brodskom i u laboratorijima CIM-a, pokazali su da je stanje mora uz zapadnu obalu Istre, u kojoj je najveca koncentracija stanovništva, turizma i ostalih poslovnih aktivnosti, zadovoljavajuca. More se uzrokovalo uz najvece naše turisticke gradove, na mjestima gdje bi se zbog koncentracije priljeva kanalizacijskih voda moglo ocekivati onecišcenja, ali se pokazalo da ih nema.

Dr. Danilo Degobbis i dr. Tamara ?akovac, koji su vodili CIM-ov znanstveni tim od sedamnaest istraživaca, iz razlicitih znanstvenih podrucja, pripremaju završno izvješce, koje ce biti poslano Ministarstvo znanosti. Buduci da je cilj projekta procjena dugorocnih promjena u jadranskom ekosustavu CIM ce predložiti da se istraživanja nastave ukljucivanjem WICOS-a u nacionalni projekt motrenja Jadran.


Podijeli: Facebook Twiter